Selecteer Pagina

Proeffabriek ExxonMobil voor afvangen CO2

door | 27 dec, 2023 | op Europoort Kringen

Proeffabriek

Foto: ExxonMobil

ExxonMobil gaat in de Botlek een proeffabriek bouwen die CO2 zal afvangen. Deze maakt gebruik van carbonaat-brandstofceltechnologie.

In de proeffabriek vangen brandstofcellen CO2-emissies af van industriële bronnen voordat die in de atmosfeer terechtkomen. Daarbij komt dat er waardevolle bijproducten worden gemaakt, zoals CO2-arme energie, warmte en waterstof. De afgevangen CO2 wordt via Porthos getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de bodem van de Noordzee.

Proeffabriek

ExxonMobil wil met behulp van de proeffabriek gegevens genereren over de prestaties en bruikbaarheid van deze technologie. Het voordeel ervan is dat deze modulair is, wat volgens het bedrijf het afvangen van CO2 in potentie breed toepasbaar maakt.

Afvangen CO2

Niet eerder is de carbonaat-brandstofceltechnologie in een industriële setting getest voor het afvangen van CO2. De pilot moet duidelijk maken welke mogelijke technische problemen zich in een commerciële omgeving kunnen voordoen. Ook moet meer inzicht worden verkregen in de kosten en het installeren en exploiteren van een dergelijke fabriek.

Zie ook: Air Products sluit waterstoffabriek op Porthos aan

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!