Selecteer Pagina

Eneco presenteert plannen groenewaterstoffabriek

door | 27 nov, 2023 | op Europoort Kringen

Eneco maakt bekend een groenewaterstoffabriek in de Europoort in Rotterdam te willen realiseren. De fabriek krijgt een vermogen van 800 megawatt.

Het energiebedrijf heeft hiervoor een vergunningsaanvraag ingediend. Voor de realisatie van ‘de Eneco Electrolyzer’, zoals de groenewaterstoffabriek gaat heten, werkt Eneco samen met moederbedrijf Mitsubishi.

Vermogen electrolyzerfabriek

De groenewaterstoffabriek wordt gebouwd naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort. Deze centrale kan infrastructuur delen met de groenewaterstoffabriek, wat volgens Eneco voordelen oplevert. Op termijn krijgt de elektrolyser een vermogen van 800 megawatt, voldoende om jaarlijks 80 kiloton waterstof te produceren.

Overstap maken

De Eneco Electrolyzer zal groene stroom gebruiken uit zonne- en windparken. De geproduceerde groene waterstof wordt aan de industrie geleverd, die daarmee de overstap kan maken van waterstof uit fossiel aardgas naar groene waterstof. Op den duur, stelt Eneco, kan waterstof aardgas vervangen als brandstof in de industrie en elektriciteitssector en een rol spelen in flexibele elektriciteitsproductie. De uiteindelijke productie van de groenewaterstoffabriek is afhankelijk van het aanbod aan groene stroom en de vraag naar groene waterstof uit de industrie.

Zie ook: Waterstofprojecten vertraagd door derdentoegang

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!