Selecteer Pagina

Börger Benelux

door | 1 jul, 2023 | Bedrijveninfo

Ontdek wat een pomp (nog meer) kan

Je mist het niet totdat je weet dat het bestaat. Wanneer je als eigenaar of leverancier van bijvoorbeeld een tankterminal of bedrijf in de chemische industrie prima tevreden bent met je huidige equipment, mis je niks. Totdat je ontdekt dat er alternatieven bestaan die het onderhoud significant kunnen verkorten, je hoeveelheid chemisch afval drastisch kunnen verlagen en meer mogelijkheden in je proces bieden. 

Tekst: Kim de Booij

In je proces spelen pompen een belangrijke rol in het transport van vloeistoffen. Voor zover je weet, gaat dat prima. “Maar er zijn tal van situaties te noemen, waarin het veel beter kan”, aldus Rob Blok van pompenspecialist Börger Benelux

Onderhoud ter plaatse

“Te beginnen bij onderhoud en reparatie. Pompen zijn vaak 24/7 in bedrijf, dus bij een defect moeten ze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Normaal moet je de pomp dan laten demonteren, gaat hij naar de werkplaats van de specialist en duurt het dagen voordat je hem terug hebt. Börger-pompen zijn daarentegen zo ontworpen dat onderhoud snel en ter plaatse gedaan kan worden. Een afdichting vervangen kan bijvoorbeeld binnen een uur.”

Pomp kan droogdraaien

Een defect zou kunnen ontstaan wanneer een pomp per abuis droog draait. “Dan is het normaal gezien binnen enkele seconden gedaan met je as-afdichting. Maar niet met die van Börger, die van ons kunnen beperkt droogdraaien. De as-afdichtingen zijn namelijk geplaatst in een met smeermiddel gevulde tussenkamer, wat voor koeling en smering zorgt.”

Veel minder afval

Blok vervolgt: “Doordat droogdraaien geen probleem is én doordat onze pompen een sterke zuigende werking hebben, kunnen ze leidingen bij batchprocessen met tussentijdse reiniging wel tot wel 80 procent leeg zetten. De hoeveelheid restvloeistof die je als afval moet laten afvoeren, is dus veel lager en dat scheelt je flink in kosten.”

Twee kanten op pompen

Blok noemt in de situatie van het leegmaken van leidingen nog een ander voordeel. “Börger-pompen kunnen twee kanten op pompen. Bij het strippen van leidingen is dit een voordeel, maar bijvoorbeeld ook bij toepassingen als MBR (membraanbioreactor)-filtratie. Als je met een gewone centrifugaalpomp de vloeistof een andere kant op wil laten pompen, is dat een heel gedoe met extra afsluiters en leidingwerk. Bij ons is het een kwestie van de knop omzetten.”

Lucht wegpompen

Zo bieden Börger-pompen ook een simpele oplossing bij toepassingen waar luchtbellen zich ophopen in de pomp. “Onze pompen zijn prima in staat om de lucht te verwerken en weg te pompen waardoor dit soort problemen tot het verleden horen.”

Soepele flow

Ook in standaardsituaties bewijst Börger zijn waarde, volgens Blok. “Onze verdringerpompen zijn voorzien van schroefvormige rotoren waardoor de vloeistof heel geleidelijk, zonder pulsaties, door de leidingen gaat. Je hebt dus geen last van trillingen in je leidingwerk en pomp, wat weer resulteert in een langere standtijd van onder andere de lagers.”

Warme vloeistoffen

“Ook in situaties met warme vloeistoffen biedt Börger de ideale oplossing”, gaat Blok verder. “Onze pompen kunnen worden voorzien van een verwarmingsmantel. Door middel van stoom, olie of elektrische tracing houden we de pomp warm waardoor de vloeistof in de pomp niet afkoelt. Met name bij vloeistoffen die op hoge temperatuur moeten blijven, zoals bitumen, is dit een groot voordeel.”

Altijd bellen

Voordelen te over dus. “En dit zijn ze nog niet eens allemaal. Als je bijvoorbeeld gebonden bent aan een bepaald merk voor je afdichtingen dan is dit mogelijk. Ook kennen we een heel grote materiaalkeuze, zoals gietijzer, aluminium, RVS, duplex, Hastelloy. Het is allemaal mogelijk, zelfs bij de grootste pompen hebben we een ruime keuze. Het loont dus altijd de moeite om ons eens te bellen of samen de mogelijkheden door te spreken onder het genot van een kop koffie.”

Historie Börger Benelux

Börger startte in 1975 met services voor landbouwmachines. In 1992 betrad Börger de industriële markt. Sindsdien heeft zowel het bedrijf als het assortiment een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Börger is nu toonaangevend en wereldwijd leverancier van hoogwaardige pompen voor industriële toepassingen. 

Voordelen Börger-pompen

 1. Eenvoudig ter plaatse te onderhouden
 2. Kunnen droogdraaien (i.c.m. stalen rotoren)
 3. Strippen van leidingen
 4. Kunnen lucht verwerken
 5. Kunnen twee kanten op pompen
 6. Weinig tot geen pulsaties
 7. Ruime materiaalkeuze, ook bij de grotere capaciteit pompen
 8. Alle merken afdichtingen mogelijk
 9. Verkrijgbaar met verwarmingsmantel
 10. Kunnen vloeistoffen tot 9 meter aanzuigen
 11. Kunnen zowel dunne als zeer viskeuze vloeistoffen aan
 12. Voldoen aan API676 voor offshore
 13. Voldoen aan FDA voor voedingsindustrie
 14. Kunnen ondergedompeld worden
 15. Geschikt voor ATEX-omgevingen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!