Selecteer Pagina

Zorgen König over investeringsklimaat

door | 20 feb, 2024 | Chemie, Energie, Haven, Nieuws, Recycling

Cas König

Het Nederlandse investeringsklimaat is dermate verslechterd, dat ceo Cas König van Groningen Seaports nog maar moet zien of door bedrijven gereserveerde terreinen daadwerkelijk in gebruik worden genomen.

Dit zegt de directeur van het havenbedrijf in gesprek met RTV Noord. Zowel in de haven van Delfzijl als in de Eemshaven is een groot aantal terreinen door bedrijven gereserveerd. König verklaart de belangstelling voor Delfzijl door het schaarse aanbod aan terrein in Nederland voor zware industriële bedrijven. Ook is er veel interesse vanuit nieuwe industriële sectoren, zoals de biobased, groene-energie- en recyclingindustrie. “Nieuwe takken van sport die over het algemeen veel ruimte nodig hebben en waar Groningen Seaports zich al jaren op richt”, aldus König.

Investeringsklimaat

Hij betwijfelt echter in hoeverre bedrijven erin slagen hun plannen te realiseren. Dit omdat het investeringsklimaat in Nederland volgens König achteruit is gegaan. “De onzekerheid voor bedrijven is enorm toegenomen”, stelt hij, wijzend op gestegen energiekosten, bouwkosten en rente. Daarnaast is de netcongestie een hindernis en duurt het over het algemeen lang voordat vergunningen voor nieuwe activiteiten worden afgegeven. “Dat zijn geen zaken die ons helpen.” König vreest dat veel bedrijven niet voor Delfzijl of de Eemshaven, maar een buitenlandse locatie kiezen.

Zie ook: Plasticrecycler naar Delfzijl

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!