Selecteer Pagina

Veilig laden en lossen van gevaarlijke stoffen

door | 9 apr, 2024 | Chemie, Nieuws, Veiligheid

Gevaarlijke stoffen

Foto: VNCW

Er is onvoldoende aandacht voor het veilig laden en lossen van gevaarlijke stoffen in tankwagens. Dit stelt de VNCW, die daarom een gratis e-learning aanbiedt.

Volgens de branchevereniging voor de chemische logistiek (VNCW) worden tankwagenchauffeurs in de praktijk regelmatig geconfronteerd met situaties waarin zij zelfstandig moeten laden of lossen. De afwezigheid van een operator verhoogt de kans op fouten, vooral als de losse punten niet duidelijk zijn gemarkeerd. “Dit verhoogt de kans op fouten”, aldus de VNCW. Daarbij komt dat niet altijd rekening wordt gehouden met taalbarrières.

Gevaarlijke stoffen

Om chauffeurs beter voor te bereiden op het laden en lossen van gevaarlijke stoffen, heeft de VNCW de e-learning ‘Laden en lossen tankwagens’ ontwikkeld. De cursus gaat in op de taken van zowel de operator als de chauffeur. Ook worden noodscenario’s behandeld en de verschillende handelingen die daarbij komen kijken. De cursus is bedoeld voor operators bij ontvangende bedrijven, het management en chauffeurs. Bij goed gevolg ontvangen deelnemers een certificaat. De e-learning is gratis te gevolgen en toegankelijk via VNCW College.

Zie ook: Falck oefent brandscenario’s

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!