Selecteer Pagina

Start bouw fabriek Circtec

door | 22 mei, 2024 | Nieuws, Recycling

Fabriek

Foto: Groningen Seaports

In Delfzijl is de bouw van start gegaan van de fabriek van Circtec. Uit gebruikte autobanden worden er groene chemicaliën gewonnen.

De plant wordt in industriegebied Oosterhorn-Zuid gebouwd, waar Circtec een terrein van 21 hectare huurt van Groningen Seaports. Het Britse bedrijf gaat er jaarlijks 200.000 ton gebruikte autobanden verwerken tot groene chemicaliën en materialen. Onder meer de zwarte vulstof uit gebruikte autobanden wordt teruggewonnen, zodat dit kan worden benut voor de productie van nieuwe autobanden. Uit circulair gewonnen nafta worden nieuwe plastics gemaakt en ook zal Circtec biobrandstoffen gaan produceren, die het aan de internationale scheepvaart wil leveren.

Bouw fabriek

De CO2-reductie die de fabriek zal opleveren, is groot. Deze staat gelijk aan 5 procent van de uitstoot van de totale chemische sector in Nederland. Met de komst van de fabriek krijgt het industriegebied in Delfzijl steeds meer vorm als circulair park, laat Groningen Seaports weten. Directeur Cas König van het havenbedrijf zegt blij te zijn met de keuze van Circtec voor Delfzijl. “Het past perfect in het streven om de circulaire economie te stimuleren. De vestiging van Circtec zal leiden tot meer activiteiten binnen ons gebied en geeft een flinke boost voor de circulaire industrie. Deze uitgifte sluit uitstekend aan bij onze doelstellingen om economische ontwikkelingen in de omgeving te stimuleren.”

Circtec investeert 285 miljoen euro in de bouw van de plant, die volgend jaar moet beginnen te draaien. Het is de bedoeling de fabriek in 2027-2028 uit te breiden.

Zie ook: Afnamecontract Circtec met bp

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!