Selecteer Pagina

SBE: lagere elektriciteitskosten graag

door | 11 apr, 2024 | Energie, Nieuws

Elektriciteitstarieven

Foto: Tennet

Industriële bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, betalen beduidend hogere elektriciteitskosten dan in ons omringende landen. Dat is slecht voor de aantrekkelijkheid om te investeren en zet verduurzamingsplannen op de tocht, stelt SBE.

Energie-intensieve bedrijven konden in Nederland van twee kortingsregelingen gebruik maken. Er was de volumecorrectie regeling (VCR) en de indirecte kostencompensatie (IKC). Deze laatste regeling is vorig jaar stopgezet en de VCR is sinds het begin van dit jaar komen te vervallen. Als gevolg hiervan zijn de tarieven fors gestegen voor bedrijven die hiervan gebruik maakten. Dit meldt minister Micky Adriaansens in een brief aan de Tweede Kamer.

Elektriciteitskosten

In buurlanden wordt wel ruimhartig omgegaan met de ondersteuning van de energie-intensieve industrie, ziet SBE. Dat terwijl elektrificatie belangrijk is voor het verduurzamen van de industrie. “We hebben de afgelopen jaren het onderwerp ‘gelijk speelveld’ vaak onder de aandacht gebracht. Zo vaak dat je jezelf hoort praten. Ik ben dus heel blij met dit onderzoek van het ministerie. Het bevestigt volledig ons beeld van de afgelopen jaren. De industrie in Nederland betaalt tot drie keer zoveel voor elektriciteit als de landen om ons heen. Dat is slecht voor de bedrijven, voor Nederland en voor het klimaat”, zegt Frans Alting, directeur van SBE.

Zie ook: Mogelijke doorstart PMC

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!