Selecteer Pagina

Recordoverslag én zorgen voor Groningen Seaports

door | 15 jan, 2024 | Haven, Nieuws

Recordoverslag

In de havens van Delfzijl en de Eemshaven is in 2023 meer overgeslagen dan ooit. Vooral dankzij de overslag van LNG kwam de overslag van Groningen Seaports uit op meer dan 14 miljoen ton.

Dit heeft Groningen Seaports vorige week bekendgemaakt. 2023 was een jubileumjaar voor het havenbedrijf, dat 50 jaar bestond. In het jaar kwam de winst uit op 5,5 miljoen euro. De omzet bedroeg 51 miljoen euro. Er werd 46,6 hectare aan terrein aan bedrijven uitgegeven, wat circa 10 hectare meer is dan in 2022.

Klinkende cijfers

Ondanks de klinkende cijfers bespeurt Groningen Seaports een teruglopend investeringsklimaat in Nederland. Bij monde van ceo Cas König spreekt het daarover zijn bezorgdheid uit. “Door de gestegen bouwkosten, hogere rentes en beperkte beschikbaarheid van energie, is financiering voor bedrijven een grote uitdaging. Het gevolg daarvan is dat bedrijven hun beslissingen om zich daadwerkelijk in ons gebied te vestigen uitstellen.”

Uitdaging ondanks recordoverslag

Gezien deze ontwikkeling spreekt König dan ook van ‘een mooie uitdaging’ voor 2024.  Hij zegt kansen te zien In de circulaire en biobased economie – waarop het havenbedrijf investeert in Oosterhorn-Zuid – en de energietransitie. “Ondanks het teruglopen van het investeringsklimaat blijft de belangstelling voor onze gronden ontzettend hoog, zowel voor Delfzijl als de Eemshaven. Vanwege de ontwikkelingen, in combinatie met de belangstelling voor onze gronden, verwachten wij het komende jaar ook weer nieuwe bedrijfsaankondigingen te kunnen doen.”

Zie ook: Akkoord Equinor en Linde voor waterstoffabriek

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!