Selecteer Pagina

Akkoord Equinor en Linde voor waterstoffabriek

door | 9 jan, 2024 | Nieuws, Waterstof

Waterstoffabriek

Artist impression Linde

Equinor en Linde willen in de Eemshaven een waterstoffabriek realiseren. De CO2 die bij de productie vrijkomt, wordt afgevangen en opgeslagen.

De twee bedrijven maken bekend hiertoe een overeenkomst te hebben gesloten. Samen zijn zij partner in wat het ‘H2M Eemshaven’-project is genoemd. Het doel is koolstofarme waterstof te produceren.

Waterstoffabriek Eemshaven

In de Eemshaven willen Equinor en Linde een fabriek realiseren waar uit Noors aardgas koolstofarme waterstof wordt gemaakt. De CO2 die bij de productie vrijkomt, wordt voor 95 procent afgevangen en in Noorwegen in de zeebodem opgeslagen. Linde zal de fabriek bouwen en opereren. Equinor draagt zorg voor het transport en de opslag van de CO2. Ook zal Equinor de waterstof verkopen. Het is de bedoeling dat de productie eind 2028 zal starten. De waterstoffabriek zal worden aangesloten aan waterstofpijpleidingen in zowel Nederland als Duitsland.

Vlaggenschipproject

“Het H2M Eemshaven-project maakt deel uit van onze strategie om tegen 2035 waterstofproductie te ontwikkelen in drie tot vijf grote industriële clusters in Europa. Onze ervaring met de veilige ontwikkeling, uitvoering en exploitatie van waterstof- en koolstofafvanginstallaties vormt een aanvulling op de ervaring en competentie van Equinor op het gebied van energiemarketing en CCS. Samen kunnen we koolstofarme waterstof produceren om Europa van betrouwbare en schone energie te voorzien. We kijken ernaar uit om dit belangrijke project samen met Linde te ontwikkelen”, zegt Grete Tveit, senior vice president voor koolstofarme oplossingen bij Equinor.

“De overgang naar een koolstofarme economie wint gestaag aan kracht”, verklaart Stefano Innocenzi, president region Europe West van Linde. “We kijken ernaar uit om met Equinor samen te werken en Lindes technologie en expertise in te zetten voor de ontwikkeling van dit vlaggenschipproject.”

Zie ook: Waterstofmedaille voor Battolyser

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!