Selecteer Pagina

Onderzoek naar langere inzet EemsEnergyTerminal

door | 24 jun, 2024 | Energie, Nieuws

EemsEnergyTerminal

Foto: Gasunie

Gasunie en Vopak onderzoeken de mogelijkheden om de EemsEnergyTerminal na 2027 te exploiteren. De faciliteit kan mogelijk ook worden ingezet voor waterstof en CO2.

De EemsEnergyTerminal is in september 2022 in gebruik genomen. De terminal kan jaarlijks 8 miljard kubieke meter LNG verwerken. Oorspronkelijk was het de bedoeling de LNG-importterminal voor een periode van vijf jaar te gebruiken, tot september 2027. Vopak en Gasunie zijn beide voor de helft aandeelhouder van de faciliteit.

Na 2027

In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoeken Vopak en Gasunie nu de mogelijkheden om de EemsEnergyTerminal ook na 2027 te gebruiken. Dit zeggen zij te doen zij vanwege ‘energiezekerheid’ en de ‘energietransitie’.

EemsEnergyTerminal

Naast de opslag van LNG kan de terminal in de toekomst ook worden ingezet voor waterstof en de afvang en het transport van CO2. Het onderzoek concentreert zich op de interesse vanuit de markt en de voorwaarden die afnemers stellen aan de import van LNG via de terminal. Ook wordt gekeken naar regelgeving op het gebied van vergunningen en de benodigde technische aspecten.

Zie ook: Sloop elektriciteitsmasten krijgt vaart

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!