Selecteer Pagina

Nouryon over op groene MCA

door | 30 jan, 2024 | Chemie, Duurzaamheid, Nieuws

Groene MCA

Foto: Chemiepark Delfzijl

Nouryon gebruikt in Delfzijl groene MCA in haar productieproces. Deze reststof is afkomstig uit de papierindustrie.

Uit een inventarisatie bleek dat de fabriek in Delfzijl groen azijnzuur kon gebruiken. “Het moet passen in ons productieproces en dat van onze klanten. En dat bleek gelukkig het geval. Na het groene chloor en waterstof van Nobian is dit een verdere vergroening van ons proces. Er kan straks met recht worden gesproken over groene shampoo”, aldus Nouryon site manager Roel van Wezel.

Groene MCA

“Het heeft voor Nouryon en de papierindustrie grote meerwaarde. Wij versterken onze marktpositie en genereren tegelijkertijd extra waarde voor een reststof uit de papierindustrie”, zegt Van Wezel op de website van het Chemiepark Delfzijl. De groene MCA – ook wel azijnzuur genoemd – wordt vooralsnog per vrachtwagen naar de fabriek aangevoerd. De producent onderzoekt of het ook mogelijk is de grondstof per schip aan te voeren.

Commercieel belang

Hij stelt dat de vergroening ook een commercieel belang dient. Steeds meer klanten stellen eisen inzake duurzaamheid, merkt hij. “Ze willen bijvoorbeeld ook weten of onze producten dierlijke bronnen of genetisch gemodificeerd materiaal bevatten. En dat is niet het geval. De impact van groene MCA is heel groot. Het wordt toegepast in cosmetica en de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.”

Zie ook: Nobian op zonnestroom

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!