Selecteer Pagina

Holland Malt officieel van het gas af

door | 18 mrt, 2024 | Duurzaamheid, Energie, Nieuws

Van het gas af

Johan Hamster (l.) en Jos Jennissen (foto: Holland Malt)

Holland Malt is volledig van het gas af. Daarmee is het werelds eerste emissievrije mouterij.

Ceo Jos Jennissen van Holland Malt en de Groningse gedeputeerde voor klimaat, energie, water en mobiliteit Johan Hamster verrichtten hiervoor vorige week de officiële openingshandeling. Met het dichtdraaien van de gaskraan brengt de mouterij haar gasverbruik terug van 18 miljoen kubieke meter en een CO2-uitstoot van ongeveer 33.000 ton naar nul.

Van het gas af

Holland Malt bewerkstelligt dit door het gebruik van een nieuw, innovatief warmtesysteem voor het moutproces. Er wordt niet langer gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor uitstoot zorgen. “De totale capaciteit van onze warmtepompen maakt dat dit het grootste warmtepompproject is in Nederland. Als je het vergelijkt met je koelkast thuis, is het totale systeem gelijk aan ongeveer 300.000 koelkasten”, zegt Jennissen. Windpark Oostzeedijk voorziet de warmtepompen volledig van duurzaam opgewekte elektriciteit.

Trots

“Als provincie stimuleren we verduurzaming van de Eemshaven. We zijn dan ook trots dat Holland Malt, als eerste emissievrije mouterij ter wereld, hier is gevestigd. Het is een inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers!”, aldus Hamster.

Zie ook: Zorgen König over investeringsklimaat

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!