- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
- Bedrijveninfo
Selecteer Pagina
Voor turnarounds en shutdowns in risicovolle, industriële omgevingen biedt IVM, Instituut voor Veiligheid en Milieu, een integrale veiligheidsoplossing: Smart Eyes on Safety & Efficiency. “Doordat we continu alles meten, gaan we het gesprek aan over feiten in plaats van buikgevoel.”
Tekst: Ellen Weber
De industrie verandert. Door de krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om goede vakspecialisten te vinden en organisaties verliezen kennis en -vaardigheden omdat medewerkers van baan veranderen of met pensioen gaan. Daarnaast klinkt de roep om slimmere, effectievere en efficiëntere (digitale) oplossingen. “Wij helpen organisaties en hun medewerkers veiliger te werken”, vertelt Herbert van Larsdonk, key accountmanager detachering.
Bij IVM werken meer dan 100 veiligheidsprofessionals aan het veilig maken van werk. Dit doet IVM vanuit vestigingen in Groningen, Coevorden, Hengelo, Zwolle en Woerden. Als specialist in arbeidsveiligheid, brandveiligheid, bedrijfshulpverlening en crisismanagement geeft IVM al meer dan 35 jaar invulling aan het veiligheidsbewustzijn en -beleid binnen bedrijfsleven en overheid.
“Veel van onze opdrachtgevers hebben te maken met capaciteitsvraagstukken. Daarom leveren wij veiligheidsvakmensen zoals mangatwachten, brandwachten, reddingsteams, stralings- en veiligheidskundigen.” De laatste jaren heeft IVM zich gefocust op het ontwikkelen van een integrale veiligheidsoplossing voor projecten. Van Larsdonk: “De veiligheid in besloten ruimtes zoals ketels, ovens en vaten werd eerst alleen bewaakt door mangatwachten. Door krapte op de arbeidsmarkt zijn ook deze functies steeds moeilijker te vervullen.”
IVM werkt samen met VISICS aan ‘Smart Eyes on Safety & Efficiency’. VISICS is een beproefde oplossing voor onderhoudsstops, waarmee drie in plaats van twaalf mangatwachten twaalf besloten ruimtes in de gaten kunnen houden. Een enorme besparing in menskracht. “Tegelijkertijd kunnen we via de toegangsregistratie en camerabeelden precies zien wie er binnen is”, vertelt Van Larsdonk. Per dienst is er een supervisor, field- en een monitoroperator aan het werk. Om de 2 uur wisselen zij van positie om de scherpte in hun werk te houden. Volgens Erwin de Jong, die field- en monitoroperators traint om met het nieuwe systeem te werken, wordt het werk van deze beroepsgroep veelzijdiger en interessanter.
Deze oplossing is van toegevoegde waarde voor industrieën met een hoog risicoprofiel, waar behoefte is aan continue verbetering van veiligheid en effectiviteit, maximale productiviteit en lagere kosten tijdens geplande projecten en onderhoudsstops. Door het gecombineerd inzetten van VISICS en bekwame veiligheidsprofessionals ontstaat er een compleet beeld van de werkzaamheden, werktijden, wachttijden, meetwaardes van gevaarlijke stoffen (gassen), toegangsregistratie en bewegingen van werknemers en middelen binnen het project, vertelt Van Larsdonk.
“We zijn in staat om een 24/7 beeld te geven van alles wat er gemeten wordt. De verzamelde data analyseren we samen met onze klanten en deze leiden tot concrete aanbevelingen. Door zoneringen aan te brengen in de toegangsregistratie maak je inzichtelijk waar op de locatie medewerkers zich bevinden. Zijn ze aan het werk of wachten ze op werk? Hiermee is het mogelijk om improductiviteit inzichtelijk te maken waardoor je schaarse vakkrachten efficiënter kunt inzetten. Daarmee kun je kosten besparen en doorlooptijd verkorten. Kortom: je krijgt een beter beeld over de ‘hands on tool time’ van ingezette vakkrachten.”
De verzamelde data geven een beeld van de daadwerkelijke situatie en dragen bij aan een inhoudelijk gesprek. “Stel: omwonenden klagen over geluidsoverlast. Als je continu het geluid meet, kun je aantonen dat het binnen het toegestane aantal decibel blijft en kun je een gesprek voeren over feiten”, zegt De Jong. Door de metingen kun je gesprekken voeren op basis van geconstateerde feiten in plaats van op buikgevoel. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om proactief te delen dat je voldoet aan geldende wet- en regelgeving en lokale afspraken met betrokken partijen.
Het continu bewaken van verschillende gasmeetwaardes geeft daarnaast de mogelijkheid om eerder in actie te komen, vóórdat een overschrijding van een grenswaarde daadwerkelijk plaatsvindt. Hiermee maakt IVM het werken in een veranderende industriële omgeving veiliger, effectiever en efficiënter.
“Wij geloven dat mensen graag veilig en gezond willen werken en dat bedrijven hun mensen een veilige werkomgeving willen bieden. Het is belangrijk dat veiligheid werkbaar is en in balans met de uit te voeren werkzaamheden en te behalen productie. Veiligheid moet praktisch zijn,” zegt Van Larsdonk. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet om de twee meter een toegangspoortje moet neerzetten om inzicht in bewegingen te krijgen, want dan is er geen sprake meer van balans. “Dan hindert veiligheid medewerkers in de uitvoering van hun werk.”
Van Larsdonk gaat graag in gesprek met projectmanagers, QHSE managers en inkopers in het Eemsdeltagebied om de digitale, integrale veiligheidsoplossing Smart Eyes on Safety & Efficiency te bespreken. Bij langdurige projecten zit hij graag vroeg aan tafel om mee te denken. “Om alles uit deze oplossing te halen is het cruciaal om in de voorbereidingsfase van een project of onderhoudsstop al samen met elkaar de werkzaamheden, risico’s en gewenste data door te nemen en daarover afspraken te maken. Laten we onderzoeken waar verbeteringen te halen zijn en deze samen realiseren.”
IVM nodigt geïnteresseerden uit om op 13 februari 2025 naar het hoofdkantoor in Coevorden te komen voor de showcase van Smart Eyes on Safety & Efficiency. Men kan zich hiervoor bij IVM aanmelden.