- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
- Bedrijveninfo
Selecteer Pagina
Op het gebied van thermische isolatie is Insulcon wereldwijd één van de belangrijkste spelers op de markt. Hun ruim 180 experts realiseren oplossingen die temperaturen tot 1.600°C kunnen weerstaan, maar ook oplossingen voor situaties waarbij de uitdaging op een ander gebied ligt. Denk bijvoorbeeld aan installaties met een hoog risico op corrosie onder isolatie, waar technical product manager Patrick Schults in is gespecialiseerd.
Tekst: Emma Veldhuis
“Corrosie onder isolatie (CUI) is één van de duurste problemen in de Nederlandse industrie. De kosten voor het onderhouden van leidingen én de kosten van ongeplande productieonderbrekingen kunnen snel oplopen, om het nog niet te hebben over de veiligheidsrisico’s die corrosie met zich mee kan brengen.
Een leiding thermisch isoleren is namelijk niet genoeg. Er moeten ook maatregelen worden getroffen om de leiding droog te houden. Zeker bij traditionele isolatiematerialen als minerale wol en glaswol is dit een aandachtspunt. Deze materialen kunnen water opnemen en vasthouden, met op termijn corrosie als gevolg. En omdat dit proces onder de isolatie plaatsvindt, is het niet mogelijk om dit te detecteren zonder regelmatige inspecties waarbij een deel van de isolatie moet worden weggenomen. De meeste isolatiematerialen zijn niet herbruikbaar en zullen na een inspectie vervangen moeten worden. Bij een aanzienlijk deel van onze klanten loopt de totale lengte van al het leidingwerk op tot in de kilometers, waardoor dit een intensief en kostbaar proces is.” En dat is waar Insulcon oplossingen voor aanbiedt, gericht op preventie.
“Vooral bij toepassingen met een procestemperatuur tot maximaal 175°C is dit van groot belang, want daar zijn de risico’s het grootst”, aldus Schults. “In installaties met een hogere temperatuur is het namelijk mogelijk om het water uit de isolatie te laten verdampen. Bij lagere temperaturen kan dit niet, het is daarom belangrijk om te voorkomen dat hier überhaupt water bij het isolatiemateriaal kan komen.
Naast de risico’s die water in het isolatiemateriaal met zich meebrengt, kan het ook op een andere manier problemen opleveren. Water neemt enorm veel energie op wanneer het wordt opgewarmd en die energie wordt onttrokken uit de omgeving. Wanneer er water aanwezig is in het isolatiemateriaal, zorgt dit er juist voor dat er warmte verloren gaat in plaats van dat het wordt geconserveerd. Ook worden processen moeilijk beheersbaar door de invloed van water in de isolatie.
Het is daarom het best om te kiezen voor een waterafstotend systeem met de juiste afwerking, waardoor materialen droog blijven. Waar geen water kan komen, kan ook geen corrosie ontstaan en hoeft ook geen energie te worden verbruikt om dit water te laten verdampen. Bij Insulcon ontwikkelen en produceren we diverse op maat gemaakte systemen die ervoor zorgen dat er geen CUI meer kan ontstaan. Bij iedere klant brengen we eerst de situatie ter plaatse in kaart en kiezen we daarna de best passende oplossing.”
“Vrijwel iedere installatie-eigenaar is zich bewust van wat er in diens installatie speelt en dat sommige installaties door de materiaalkeuze en werktemperatuur meer risico lopen op CUI. We zien ook zeker dat men maatregelen neemt om dit tegen te gaan en dat er goed op wordt geïnspecteerd. Wat ons opvalt is dat men niet altijd op de hoogte is van de nieuwste mogelijkheden en technieken. De methoden die men dertig jaar geleden toepaste, werken wellicht nog steeds, maar het kan inmiddels beter, makkelijker en efficiënter. Een nieuw systeem vraagt om een investering, dat begrijpen we. Op den duur resulteert deze investering echter in flinke besparingen, doordat er geen maatregelen meer hoeven worden getroffen om de gevolgen van CUI tegen te gaan. Dat is wat ik klanten meegeef tijdens de producttrainingen en consulten die ik verzorg”, zegt Schults.
In de Eemshaven is Insulcon vooral bekend als dé partner voor installaties waar temperaturen tot 1.100°C voorkomen. “We komen in die hoedanigheid regelmatig over de vloer bij de energiecentrales en (petro)chemische bedrijven in deze regio. Ook bedrijven met installaties die onder invloed van warmte veel kunnen krimpen en uitzetten kennen ons al ruim 44 jaar vanwege onze oplossingen voor flexibele verbindingen.
Op het gebied van isolatietechnieken voor installaties met lagere temperaturen is juist in deze regio nog veel winst te boeken. De zeelucht, de chlorides die dit met zich meevoert en het vele water… De atmosfeer in het havengebied maakt het risico op CUI hier significant hoger dan in gebieden die meer landinwaarts liggen. Daarom hopen we de komende tijd meer bewustzijn rond dit probleem te creëren, zodat we onze opdrachtgevers in de Eemshaven ook op dit gebied kunnen ontzorgen.”