- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
- Bedrijveninfo
Selecteer Pagina
Binnen twee dagen op locatie en een snelle foutloze rapportage achteraf, wat de vraag ook is. Dat is de belofte die NDO-Nederland doet aan het mkb als het gaat om niet-destructief onderzoek aan staal en bouten. “Voor ons is geen berg te hoog, geen dal te diep”, benadrukt directeur Wolter van der Zee. “Wij houden wel van een uitdaging.”
Tekst: Heleen van der Maas
NDO-Nederland is drie jaar geleden opgericht onder de vleugels van Inspecto Visio. Dit is op het gebied van staalkwaliteit een toonaangevende leverancier van arbitrage en bemiddeling, Lead Auditing CMS, kwaliteitsborging en -controle, inspectie en consultancy, gericht op grote corporates. NDO-Nederland daarentegen richt zich op mkb’ers die via niet-destructief onderzoek (NDO) hun opdrachtgevers kwaliteitszekerheid willen garanderen en tegelijkertijd zelf zo min mogelijk kosten, moeite en tijd willen steken in reparaties en vertragingen. In de drie jaar dat NDO-Nederland nu bestaat, heeft het bedrijf zijn eigen plek op de binnenlandse en buitenlandse NDO-markt veroverd en een heel snelle groei doorgemaakt.
“Een belangrijk deel van ons werk komt neer op kwaliteitsonderzoek aan lassen en onderdelen van staal”, legt Van der Zee uit. “Met behulp van niet-destructief onderzoek spreken wij daar volgens afgesproken normeringen een conditie over uit. Bijvoorbeeld of een las voldoende stevig is of dat een bout voldoende trekkracht heeft, uiteraard in relatie tot de eisen waaraan de specifieke las of bout moet voldoen. Dit doen we voor alle sectoren. Van food en maritiem tot offshore en infra.” Momenteel signaleert NDO-Nederland een toenemende vraag uit de infrasector om damwanden, buispalen en onderdelen voor fundaties door te meten. “In het verleden ging dit gewoon op de schroothoop, nu worden deze onderdelen steeds vaker hergebruikt in een ander project”, legt Van der Zee uit.
Het traditionele NDO-werk van NDO-Nederland bestaat uit magnetisch, penetrant, ultrasoon, wervelstroom- en visueel onderzoek. Van der Zee: “Magnetisch onderzoek doen we om defecten in magnetisch materiaal te ontdekken. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld laswerk. Penetrant onderzoek biedt snel zekerheid over oppervlaktedefecten na slijp- of laswerk van niet-magnetiseerbare metalen, zoals aluminium, rvs en koper. Ultrasoon-onderzoek zetten we in bij kwaliteitscontrole van allerlei soorten verbindingen. Denk bijvoorbeeld aan las-, lijm en gietstukverbindingen.
“Met wervelstroomonderzoek”, vervolgt Van der Zee zijn uitleg over de verschillende soorten niet-destructief onderzoek, “kunnen defecten onder een deklaag worden opgespoord zonder dat de deklaag verwijderd hoeft te worden. Dit onderzoek is toepasbaar op alle materialen die elektriciteit geleiden en dat voeren we bij de klant op locatie uit. Visueel onderzoek tot slot zetten we in als een klant vermoedt dat er problemen of defecten in het laswerk zijn of als een klant extra zekerheid wil. We inspecteren het laswerk op locatie, waarna we adviseren over eventueel benodigde vervolgonderzoeken.”
Naast onderzoek met standaard meetapparatuur, bouwt NDO-Nederland in eigen huis speciale meetapparatuur voor klanten met vragen waarvoor een maatwerkoplossing noodzakelijk is. “Daardoor kunnen we ook bij dit soort klantvragen heel snel handelen. Onze techneuten en engineers gaan dag en nacht en in de weekenden door als het moet, om dit binnen veertien dagen voor elkaar te krijgen.”
Een mooi voorbeeld van een maatwerkoplossing waarbij Van der Zee betrokken was, komt uit de automotive industrie. Bij een nieuw ontwikkelde motor braken de bouten kapot tijdens het draaien. “De fabrikant zei dat dit onmogelijk was. Maar ja, toch waren die bouten kapot. Op basis van ultrasoon boutspanningsonderzoek hebben we toen in een proefoptelling een eerste meting gedaan. Daarvan zei de fabrikant dat de spanning van de bout in een draaiende motor absoluut niet hoger zou uitkomen dan dat we in deze proefopstelling konden realiseren. Vervolgens heeft de fabrikant zelf een motor vrijgemaakt voor een testopstelling waarop de motor een x aantal uur onder een bepaalde last moest draaien, waarop de bouten weer braken.”
“Toen realiseerde de fabrikant zich dat hij een probleem had. Ook omdat ondertussen steeds meer motoren terugkwamen uit de markt. Hij nam opnieuw contact met ons op waarop ik samen met een andere level 3 engineer een dag later ben afgereisd om te kijken wat we daar ter plekke konden doen. Met een zelfgemaakte opstelling waarmee we de boutspanning in een draaiende motor konden doormeten, kwamen we erachter dat de spanning op de bout veel hoger opliep dan waarvoor de bout bemeten was. Zonder die meting was de fabrikant daar nooit achter gekomen.”
Een ander voorbeeld van maatwerk waar anderen hun vingers niet aan durfden te branden is een meetinrichting op basis van ultrasoontechniek die in zes weken gerealiseerd werd voor het doormeten van reactorplaten in de nucleaire industrie. Inmiddels blijkt dat de reputatie NDO-Nederland vooruit is gesneld. “Eind vorig jaar hadden we nog iemand van Philips aan de telefoon die vertelde dat hij had gehoord dat wij wel van een uitdaging houden. Drie dagen later stonden we daar de lijmverbindingen tussen kunststofonderdelen in een koelwatersysteem door te meten.”