Selecteer Pagina

Vopak mede-eigenaar EemsEnergyTerminal

door | 5 dec, 2023 | Energie, Haven, Nieuws, Opslagtanks

EemsEnergyTerminal

Foto: Gasunie

Vopak is voor 50 procent aandeelhouder geworden in de EemsEnergyTerminal. De overige aandelen zijn in handen van Gasunie.

De EemsEnergyTerminal is sinds september 2022 operationeel in de Eemshaven. Het maakt de extra import mogelijk van 8 miljard kubieke meter (bcm) per jaar. Dit staat gelijk aan ongeveer een kwart van de jaarlijkse gasvraag in Nederland.

Principeovereenkomst EemsEnergyTerminal

Gasunie en Vopak kwamen dit voorjaar al tot een principeovereenkomst, die nu succesvol is afgerond. De twee partijen zeggen de capaciteit van de LNG-terminal te willen uitbreiden tot ongeveer 10 bcm per jaar. Ook willen ze de locatie klaarmaken voor de import van groene waterstof naar de Eemshaven.

Groeien

De twee partijen zijn oprichter en mede eigenaar van de LNG Gate terminal in Rotterdam. “We zijn verheugd om voort te bouwen op onze succesvolle samenwerking met Gasunie. Dit past heel goed in de strategie van Vopak om te groeien in LNG-infrastructuur en te versnellen richting nieuwe energie. We zijn er trots op betrouwbare en open infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren, omdat dit een belangrijke rol speelt in zowel de energiezekerheid als de energietransitie”, verklaart ceo Dick Richelle van Vopak.

Zie ook: Nieuw lid rvc Groningen Seaports

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!