Selecteer Pagina

Start aanleg getijdenduiker in Bierum

door | 20 nov, 2023 | Nieuws

In Bierum is op feestelijke wijze de eerste paal geplaatst voor de bouw van de getijdenduiker van de Dubbele Dijk. Dit is een innovatief proefproject, dat bij goed gevolg elders navolging kan vinden.

Bij de Dubbele Dijk in Bierum verbindt de getijdenduiker het gebied tussen de twee dijken met de Eems. Door de getijdenwerking kan hier slib uit de Eems bezinken en ‘brakwaternatuur’ ontstaan. Het brakke water maakt ook zilte landbouw en aquacultuur mogelijk.

De Dubbele Dijk is een proefproject van het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Sinds augustus is hard gewerkt aan de aanleg van de bouwkuip. Deze waterdichte stalen constructie beschermt het land tegen overstromingen en maakt het mogelijk tijdens het stormseizoen veilig te kunnen bouwen aan de dijkdoorgang. Nu de bouwkuip klaar is, kunnen de heipalen voor de fundering de grond in. Daar bovenop komt de tunnelbak. Door de koker stroomt straks zout water het gebied in en uit. Een combinatie van Friso Civiel en Heuvelman Ibis voert het werk uit. Naar verwachting kan de getijdenduiker in het voorjaar van 2025 in gebruik worden genomen. Uit het proefproject moet blijken of de Dubbele Dijk een alternatief is voor het verhogen en verbreden van dijken.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!