- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
- Bedrijveninfo
Selecteer Pagina
De Promotiedagen 2024 liggen inmiddels weer achter ons. Dit is hét zakelijk evenement voor Noord-Nederland waar veel bedrijven en overheden laten zien wat ze te bieden hebben. En dat is veel! Noord-Nederland heeft alle ingrediënten om de koploperrol te vervullen in de ontwikkeling van het waterstof-ecosysteem.
Tekst: René Schutte
Wat is dat eigenlijk, het ecosysteem van waterstof? Vaker wordt de term waterstofeconomie gebruikt, maar dat zet je een beetje op het verkeerde been. Immers, de economie draait niet rondom waterstof. Ecosysteem gaat over alle onderdelen die nodig zijn om partijen met elkaar te laten samenwerken om een doel te bereiken. En voor waterstof heb je het dan over de productie inclusief duurzame energie, transport en opslag en het eindverbruik. Dit is de waardeketen. Maar ook gaat het over de maakindustrie die onderdelen kan leveren en mensen die opgeleid moeten zijn om het ecosysteem te bouwen en te onderhouden. Tezamen: het ecosysteem.
Een aantal jaren geleden is Noord-Nederland aangewezen als eerste Europese Hydrogen Valley. Het HEAVENN programma is door de Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (een samenwerking tussen Hydrogen Europe, Hydrogen Europe Research en de Europese Commissie) met subsidie ondersteund. In dit grote demonstratieprogramma van zo’n 100 miljoen euro wordt door meer dan 65 partijen uit 6 landen samengewerkt om te laten zien hoe het ecosysteem gebouwd kan worden.
HyNorth is aan de slag met het investeringsplan waterstof Noord-Nederland. Dit plan telt voor 2035 op tot 4 GW waterstof vraag en aanbod plannen van meer dan inmiddels 80 bedrijven met een omvang van zo’n 15 miljard euro. Hiermee willen we de volgende fase bereiken waarin een functionerend ecosysteem wordt gebouwd dat vervolgens kan groeien. Indrukwekkende getallen, maar de kernvraag is: hoe maak je een start hiermee? Omdat alle ingrediënten in Noord-Nederland aanwezig zijn, kunnen op diverse plaatsen kleinere ecosystemen worden gebouwd en daarna met elkaar verbonden tot een groot ecosysteem; regionaal, nationaal en internationaal.
Op de Promotiedagen heeft HyNorth een bidbook voor de regio gepresenteerd: Hydrogen Valley Next Generation. In dit bidbook laten we zien wat de unieke mogelijkheden van Noord-Nederland zijn. Allereerst natuurlijk de strategische ligging aan de Noordzee met twee zeehavens waar al een groot deel van de energie voor Nederland binnen komt. Daarnaast zijn er industrieclusters op verschillende plaatsen in de provincies met een groenechemie-ecosysteem met innovatieve technologieën, productieprocessen van basisgrondstoffen en materialen met hogere temperatuurbehoefte en innovatieve onderdelen van de waterstofwaardeketen. Logistieke bouwstenen zijn er ook met ondergrondse buis- en kabelnetwerken, opslagmogelijkheden en leverpunten aan gebruikers. Ook opleidingen rondom waterstof worden ontwikkeld en ingezet voor de hele leerlijn van beroeps tot wetenschappelijk onderwijs. Veel bedrijvigheid is er al, maar er is ook plek voor nieuwe bedrijvigheid en daarmee kan de regio een magneet worden. Inzet op de ontwikkeling van waterstofinvesteringen met alle mogelijkheden van het noorden biedt kansen voor duurzame groei en ontwikkeling van de welvaart.
De aanlanding van nieuwe duurzame energie in Noord-Nederland is essentieel om de waterstofinvesteringen uit het investeringsplan te kunnen realiseren. Daar moeten we vol op inzetten om de kansen te kunnen verzilveren. En tevens de samenwerking tussen ondernemers, overheden en opleidingsinstituten verder uitbouwen. Samen de schouders onder de energietransitie zetten, dat is de weg vooruit. Daarom is ons motto: Connect to invest!
René Schutte is directeur van HyNorth