Selecteer Pagina

Eneco krijgt toestemming Raad van State

door | 13 apr, 2023 | Nieuws

De Raad van State heeft besloten dat Eneco in Delfzijl 16 windturbines mag plaatsen. Het was voor het eerst dat de afdeling bestuursrechtspraak zich hierover boog.

Volgens de Raad van State zijn de normen die de gemeente en provincie hebben bepaald voor geluidsbelasting, slagschaduw van de wieken en de veiligheid van het windpark deugdelijk. Diezelfde Raad van State verwierp in juni twee jaar geleden de nationale normen voor windparken. Volgens Europese regels zou de regering nieuwe normen moeten maken. In de tussentijd mogen overheden hun eigen regels vaststellen voor windparken.

De gemeente Eemsdelta en provincie Groningen kregen daarop een half jaar de tijd om die normen vast te stellen. De Raad van State oordeelt nu dat die regels deugen. Zij heeft daarbij van wetenschappelijke inzichten gebruik gemaakt om de geluidsbelasting te bepalen. Ook heeft de Raad afgewogen in hoeverre het aantal mensen dat last heeft van het geluid in verhouding staat tot de energieopbrengst van het windpark. De locatie van het windpark was al aangewezen als concentratiegebied voor windenergie. Dat op woningen hooguit twee uur per jaar slagschaduw ontstaat, valt niet te vermijden.

Hierdoor mag Eneco het begin maken met het plaatsen van 16 windturbines naast het bestaande windpark Delfzijl Zuid. De windturbines zullen 136 meter hoog worden.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!