Selecteer Pagina

50 jaar Dow in Delfzijl

door | 23 mei, 2023 | Nieuws

Het is niet alleen de Eemshaven die dit jaar vijftig jaar bestaat, Dow in Delfzijl bereikt deze maand dezelfde mijlpaal. Volgens plant manager Guliz Talay draait de fabriek niet alleen stabieler maar wordt er ook meer geproduceerd.

Het is deze maand precies een halve eeuw geleden dat de fabriek van Dow in Delfzijl haar deuren opende. Het is een extra bijzonder moment, aldus het bedrijf, omdat tien jaar geleden de vlag er heel anders bij hing. De toen al oudere installatie werd geplaagd door storingen en de betrouwbaarheid van het productieproces liet te wensen over.

“Het vorige jubileum was voor ons een belangrijke wake-up-call. We moesten beter draaien, stabieler en efficiënter, want als het zo doorging, kwam ‘Delfzijl’ aan de zijlijn te staan”, zegt Talay. Inmiddels draait de fabriek volgens haar op volle toeren en beter dan ooit. “Mijn vader zei vroeger altijd: ‘Old facilities make good engineers.’ Oudere installaties hebben door slijtage sneller last van problemen. Om ze soepel te laten draaien, ben je meer afhankelijk van de expertise van medewerkers dan van de betrouwbaarheid van de installatie zelf.”

De productie is nu stabiel en opgevoerd. Dankzij voortdurende kleine aanpassingen en een aantal projecten produceert de fabriek bijna de helft meer dan waarvoor zij ontworpen is. “Unit 3, de grootste toren die wij hebben, was ontworpen voor 200 kiloton methyleen difenyl di-isocyanaat (MDI) per dag. Nu kunnen wij hier 290 kiloton produceren.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!