Selecteer Pagina

IVM

door | 1 jun, 2025 | Company info

IVM innoveert met digitale veiligheid bij Twence

Bij onderhoudsstops is veiligheid essentieel, maar ook snelheid en efficiëntie spelen een grote rol. IVM, specialist in veiligheidsoplossingen, voerde onlangs bij afvalverwerker Twence een succesvolle pilot uit met een innovatieve combinatie van cameratoezicht, gasdetectie en toegangscontrole. Het resultaat: een hoger veiligheidsbewustzijn, kortere wachttijden en efficiëntere inzet van mensen en middelen.

Tekst: Jeanette van Swaal

“We zien veiligheid als iets integraals”, zegt Herbert van Larsdonk, key accountmanager bij IVM. “Een goede oplossing bestaat zelden uit alleen een mens of alleen een meter. Wij kijken naar het totaalplaatje en stemmen mens, middel en methode optimaal op elkaar af.”

Bij Twence, waar IVM al jaren vaste veiligheidspartner is, ontstond de behoefte aan een slimmere aanpak voor de grote onderhoudsstop bij de biomassa-energiecentrale. In plaats van het traditionele systeem met 24/7 fysieke mangatwachten en brandwachten, werd gekozen voor een pilot met digitale technieken. De aanleiding? Arbeidsmarktkrapte, de wens om efficiënter te werken én om door te groeien op de veiligheidsladder.

Digitale pilot bij Twence

In april werd een deel van de stop gedraaid met de nieuwe aanpak. Tijdens deze pilot stond de geïntegreerde aanpak van IVM centraal: een combinatie van menselijk toezicht en online monitoring. Voor het digitale deel werd gebruikgemaakt van het systeem van Visics, waarin cameratoezicht, gasdetectie en toegangsregistratie samenkomen in één dashboard. “Bij elke besloten ruimte hing een sensor en camera”, vertelt Van Larsdonk. “Via het dashboard kon de monitor operator live meekijken, gaswaarden uitlezen en controleren wie zich in de ruimte bevond.”

Die continue monitoring maakt het verschil. “Vroeger moest een brandwacht fysiek naar de ruimte om te meten of het veilig was. Nu zie je realtime de waarden op het scherm. Is het veilig? Dan kun je direct toegang verlenen.” Dat versnelt het proces, verkleint risico’s en vergroot de controle. “Je weet precies wie waar is, hoeveel mensen aanwezig zijn en wat ze doen.”

Veiliger én efficiënter

Het digitale monitoringsysteem werd bewust eerst ingezet op een beperkt aantal toegangspunten: vijf mangaten aan weerszijden van de ketel. Tegelijkertijd bleven traditionele mangatwachten actief, zodat er altijd back-up was. “We hebben die pilot heel zorgvuldig ingericht”, zegt Van Larsdonk. “Twence moest kunnen vertrouwen op de veiligheid. Het systeem draaide prima, en eventuele koudwatervrees verdween al snel.”

Ook het personeel werd actief betrokken. “We hebben onze mensen vooraf opgeleid voor hun nieuwe rol als field of monitor operator. Het werk vraagt andere vaardigheden, maar biedt ook meer overzicht en verantwoordelijkheid. En ja, het was spannend, maar de meeste medewerkers waren snel overtuigd van de voordelen.”

Betere besluitvorming

Een belangrijk voordeel is dat alle relevante informatie over toegang, gasmetingen en vergunningen centraal wordt geregistreerd. “Daardoor kun je sneller en beter besluiten nemen”, zegt Van Larsdonk. “Bijvoorbeeld: bij bepaalde werkzaamheden stegen de gaswaarden. We pasten de ventilatierouting aan, en zagen direct effect. Die informatie gebruik je ook weer bij het verstrekken van werkvergunningen.”

Ook contractors merken het verschil. “Het systeem registreert alles. Wie gaat wanneer naar binnen, is de werkvergunning op orde, zijn de PBM’s in orde? Alles is zichtbaar. Dat geeft rust én vergroot het veiligheidsbewustzijn.”

Pilot als startpunt

Van Larsdonk noemt de pilot nu al een succes. “Twence heeft bewust gekozen voor een stapsgewijze aanpak. Eerst kleinschalig, met ondersteuning en extra achtervang. De volgende stap is structurele borging in het veiligheidsbeleid. Ze doen het zorgvuldig, en terecht.”

De resultaten sluiten aan bij de bredere visie van IVM: werk veiliger én slimmer maken met innovatieve technologie. Niet als doel op zich, maar als middel om veiligheid te verbeteren én processen efficiënter te maken. “De arbeidsmarkt blijft krap, en het werk wordt niet minder complex”, zegt Van Larsdonk. “Dan moet je vooruit.”

Toekomstgerichte aanpak

De samenwerking met Visics is daarin een goed voorbeeld, maar IVM kijkt ook breder. “We zijn met meerdere technologiepartners in gesprek. De veiligheidswereld is volop in beweging. Wat vandaag vernieuwend is, is morgen de norm.”

Wat daarbij helpt, is de ervaring van IVM als opleider. Het bedrijf werd al twee keer op rij verkozen tot Beste Opleider van Nederland in de categorie Arbo & Veiligheid. Die kennis wordt nu ook ingezet om nieuwe rollen, zoals monitor operator, intern en extern te trainen.

Van mens tot dashboard

Van Larsdonk is overtuigd: “Deze manier van werken wordt de nieuwe standaard. Of het nu gaat om grote stops, risicovolle werkplekken of alleenwerkers in het veld, je kunt dit modulaire systeem op maat inzetten. De componenten zijn hetzelfde, maar de toepassing stem je af op de situatie van de opdrachtgever. Zo maak je veiligheid meetbaar, zichtbaar en schaalbaar.” IVM blijft daarbij dicht bij haar missie: werk veilig maken, met de mens én technologie als uitgangspunt.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!