Selecteer Pagina

Wagenborg Nedlift

door | 1 jun, 2025 | Company info

‘Hoe complex het transport ook is, Wagenborg regelt het’

Complex en zwaar transport over water en weg, daarbij voelen wij ons als een vis in het water, stelt Rutger Kerkdijk, manager sales bij Wagenborg Nedlift. “Waarom? Omdat wij graag multidisciplinair samenwerken. Daarbij heeft onze opdrachtgever één aanspreekpunt en kunnen wij vanuit onze verschillende divisies en eigen materieel het transport veilig, vakkundig en efficiënt uitvoeren.”

Tekst: Heleen van der Maas

Wagenborg Nedlift, specialist in horizontaal, verticaal, zwaar en complex transport, is een van de divisies van Delfzijls familiebedrijf Royal Wagenborg, opgericht door Egbert Wagenborg in 1898. Het bedrijf legt zich toe op veilige en duurzame maritieme logistiek wereldwijd. Met honderdzestig cargoschepen is Wagenborg Shipping veruit de grootste divisie. Verder bevinden zich binnen de groep, naast Wagenborg Nedlift, Wagenborg Offshore, Wagenborg Stevedoring, Wagenborg Towage, Koninklijke Niestern Sander, Wagenborg Foxdrill, Wagenborg Agencies en Wagenborg Passagiersdiensten. 

Multidisciplinair werken

Wagenborg Nedlift is met name in de Eemshaven en Delfzijl betrokken bij multidisciplinaire projecten van verschillende Wagenborg-divisies. Nedlift werkt bijvoorbeeld veel samen met de transport- en overslagdivisie Stevedoring. Kerkdijk: “Daarnaast zijn we met verschillende divisies actief op en om het Chemie Park Delfzijl. Onlangs was ik daar op een klus aan de rand van het park aan de waterzijde. Daar staan onze kranen op een ponton van Wagenborg- Towage; een perfect voorbeeld van samenwerking binnen onze divisies en ons onderscheidend vermogen. Op dit moment zitten we volop in de Teijin Aramid L-stop. Daar lopen vijftig tot zestig van onze mensen in de montageploeg, en staan er vijf tot tien van onze kranen continu te draaien.” Wagenborg Nedlift is overigens verantwoordelijk voor nagenoeg al het verticaal transport op het Chemie Park Delfzijl.

“Een perfect voorbeeld van samenwerking binnen onze divisies en ons onderscheidend vermogen”, aldus Rutger Kerkdijk.

Zero-emissie

Naast de onderscheidende multidisciplinaire aanpak, is Wagenborg Nedlift een van de eerste partijen in zwaar complex transport in Nederland die de stap heeft durven nemen om breed te gaan elektrificeren. “Op dit moment hebben we vier hybride mobiele telescoopkranen van 60 ton operationeel die – eenmaal op de projectlocatie aanwezig – zero-emissie kunnen draaien”, vertelt Kerkdijk. Dat is uniek in onze branche. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in onder meer geëlektrificeerde compactkranen, autolaadkranen en vijzelsystemen. Dit jaar voegen we daar nog twee 60 meter torenkranen aan toe die autonoom en emissieloos kunnen draaien op de bouwplaats.”

Even wennen

Kerkdijk constateert dat de markt positief staat tegenover de verduurzamingsstap die Wagenborg Nedlift heeft genomen, maar ziet ook dat de bereidwilligheid om daar bewust voor te kiezen en in te investeren langzaam op gang komt. “Maar goed – even heel concreet – vrijdag werd ik gebeld door een architect die bezig is met een nieuwbouwproject op een camping die grenst aan een Natura 2000-gebied. Het project zit aan de max wat stikstof betreft. Door in de uitvoer van het project de stikstof- en CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, kan het wellicht toch binnen de grenzen van de geldende regels uitgevoerd worden. In dat geval komen onze zero-emissiekranen in beeld. Verder”, voegt de manager sales eraan toe, “zie je dat duurzaamheid onder de nieuwe generatie, onze opdrachtgever van de toekomst, meer omarmd wordt.” 

Rutger Kerkdijk

Hoge veiligheidstandaard

Achter de complexe transportopdrachten gaan de professionals schuil die het denkwerk verrichten en de plannen uitwerken. Dat zijn de engineers, projectleiders en werkvoorbereiders van Wagenborg Nedlift. “Onze engineers werken op één locatie vanuit vestiging Hengelo.” Dit werkt efficiënt, waarbij snel overleg mogelijk is. Samen ontwikkelen we nieuwe inzichten met veilige en duurzame oplossingen. Onze veiligheidsstandaarden zijn extreem hoog. Daar is het bij onze engineering ook vooral om te doen. ‘Welk gewicht moet er verplaatst worden? Hoe gaan we het gewicht en de kracht die vrij komt verdelen? Hoe is de ondergrond?’ Dat zijn zomaar een aantal vragen die dagelijks bij onze engineers passeren.”

Vroeg aan tafel

“De complexe transportprojecten leveren mooie plaatjes op, waar we heel trots op zijn, maar veel mensen realiseren zich niet dat zo’n project begint op de tekentafel van onze engineers, projectleiders en werkvoorbereiders, soms jaren daarvoor”, onderstreept Kerkdijk. “Daarom willen we ook graag zo vroeg mogelijk met de klant aan tafel. Niet omdat we denken dat onze engineers het beter weten. Maar, zet een engineer van een opdrachtgever en een van ons aan een tafel en ze spreken dezelfde taal. De engineer van de opdrachtgever heeft alle kennis en kunde van hun project – de constructie van bijvoorbeeld een brug en de plek waar die moet worden geplaatst. Onze engineer heeft veel vergelijkbare transportprojecten gezien. Samen vormen ze een complementair team.”

Best eigenwijs

“En inderdaad”, geeft Kerkdijk lachend toe, “we zijn soms best eigenwijs. Veel van onze opdrachtgevers hebben kennis en ervaring van het materieel dat nodig is voor het transport van hun bouwwerk. Ze plaatsen op basis daarvan een bestelling bij onze planning of werkvoorbereiding. In de praktijk is er dan toch wel eens een collega die zegt: ‘Dat is mooi, maar ik denk dat het zo moet.’ En als-ie dan uitlegt waarom, gaat de klant daar vaak in mee. Onze opdrachtgevers hebben een hoge mate van vertrouwen als ze bij ons terugkomen. Van hen krijgen we te horen dat ‘hoe complex het transport ook is Wagenborg het gewoon regelt.’”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!