

- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
Selecteer Pagina
Stoommeting met druk- en temperatuurcompensatie
Hoe haalbaar is verduurzaming in de praktijk? Wegen investeringen op tegen energiebesparing? In hoeverre beperkt netcongestie de mogelijkheden? En hoe kun je aantoonbaar maken dat je voldoende aan CO2-reductie doet? Van veel verduurzamingsvragen lijken de antwoorden niet bijster positief uit te pakken. Maar er is meer mogelijk dan je denkt!
Tekst: Kim de Booij
We zien allemaal de ontwikkelingen in CO2-opslag, energiebesparing en waterstof. “Maar de wereld van de energietransitie is veel groter”, weet René van Leeuwen, senior consultant bij Endress+Hauser. “De laatste vijf jaar hebben we onze blik verbreed om onze toegevoegde waarde in de energietransitie te vergroten. Daarbij ontdekten we enorm veel mogelijkheden.”
Die mogelijkheden zitten deels in nieuwe technologieën en deels in cijfers. “We hebben een vijftal veelbelovende markten ontdekt waar bijvoorbeeld oplossingen voor netcongestie tussen zitten. We investeren actief mee in pilots en zien mogelijkheden. Daarnaast zit er veel potentieel in belastingvoordelen en subsidies die nu door bedrijven vaak vergeten worden. Vaak worden investeringsbeslissingen slechts gemaakt op basis van ROI: verbruik, besparing, terugverdientermijn. Maar als je het totale financiële plaatje inclusief belastingvoordelen en subsidies bekijkt, wordt verduurzaming een stuk aantrekkelijker.”
Van Leeuwen legt uit hoe het zit. “Kijk naar belastingvoordelen. Met de EIA en de MIA kun je 45 procent bovenop de normale afschrijving aftrekken van je winst. En als je hoge winsten maakt, is de VAMIL nog interessanter want dan mag je tot 75 procent van de investering in één keer afschrijven van je winst Daarmee kun je de belastingdruk fors verlagen. Plus je mag met al deze regelingen ook nog eens 20 procent van de resterende investering per jaar afschrijven gedurende vijf jaar. Daarbij komt dat als je voldoende reductie van CO2-uitstoot weet te behalen, je ook minder CO2-belasting moet betalen. Alles bij elkaar kan het grote voordelen opleveren.”
En dan hebben we het nog niet eens over subsidies gehad. “De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) is de belangrijkste. Deze is bedoeld voor bedrijven die grootschalige energiebesparing of CO2-reductie nastreven. Om hier goedkeuring voor te krijgen, moet je wel aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. Zo moet je kunnen aantonen hoeveel energie je gaat opwekken of hoeveel CO2 je gaat besparen én hoe zeker die cijfers zijn.”
Endress+Hauser helpt bedrijven om a. verduurzamingsmogelijkheden te ontdekken en b. aantoonbaar te voldoen aan de gestelde normen. “Hiervoor hebben we een speciaal Energietransitie-team opgesteld staan. Via metingen brengen we alle verduurzamingsmogelijkheden voor bedrijven in kaart. Dat doen we aan de hand van ‘WAGES’: warm water, lucht, gas, elektriciteit en stoom. Hergebruik van warmte uit proceswater is een bekend voorbeeld.”
Zo heeft Van Leeuwen nog een paar veel voorkomende voorbeelden paraat. “Er gaat vaak veel energie verloren in persluchtsystemen door overtollig vocht, stof in filters of lekkages. Onze sensoren merken drukverschillen op en laten zien wanneer het tijd is om filters te vervangen. Ook bij stoom zijn de energiebesparingsmogelijkheden vaak enorm, meestal doordat er te veel water in een stoomleiding zit. Vaak is het koffiedik kijken: druk, temperatuur, het zal wel ongeveer goed zijn. Maar onze vortex-flowmeter meet de werkelijke situatie. Met die kennis kun je de effectiviteit van je stoom optimaliseren en flink besparen op energie en onderhoud.”
De consultants van Endress+Hauser helpen bedrijven via dergelijke metingen om de besparingsmogelijkheden in kaart te brengen. “Onze service-collega’s ondersteunen bedrijven vervolgens bij de implementatie en de jaarlijkse validatie en/of kalibratie. Juist die metingen zorgen ervoor dat bedrijven aantoonbaar kunnen voldoen aan de wettelijke eisen en SDE++-normen. Endress+Hauser is namelijk ISO 17025 geaccrediteerd. Dat wil zeggen dat onze metingen geaccrediteerd zijn en volgens deze standaard gekalibreerd worden, waardoor ze door alle instanties geaccepteerd worden.”
Die accreditatie is belangrijk. “We zijn als een van de weinige leveranciers van procesmeetapparatuur ISO 17025 geaccrediteerd. Dit is hoe wij daadwerkelijk waarde toevoegen voor onze klanten. Zij hebben veel kennis van hun proces, wij van meet- en regelapparatuur en wet- en regelgeving. Samen kunnen we heel veel bereiken. Als Energietransitie-team hebben we dat al bij honderden bedrijven gerealiseerd en vaak komen we tot besparingen van wel 10-15 procent. Dan verdwijnen de bezwaren en verhuizen projecten van de plank naar de realiteit.”
Endress+Hauser was altijd al een vooraanstaand bedrijf in meet- en regelapparatuur. Nu men bedrijven ook actief ondersteunt in het vinden en verzilveren van kansen in de energietransitie, groeit het bedrijf hard. Bij het Zwitserse familiebedrijf Endress+Hauser werken inmiddels 17.000 medewerkers, waarvan 175 in Nederland.
Wet- en regelgeving neemt toe, de kostprijs van energie blijft hoog, netcongestie is een groeiend probleem en de kennis en capaciteit om verduurzaming door te voeren neemt af. Deze cocktail van factoren zorgt voor stagnatie in de energietransitie. Endress+Hauser wil dit helpen doorbreken en ziet daar tal van mogelijkheden toe.