Selecteer Pagina

Equans

door | 6 jun, 2024 | Bedrijveninfo

Toekomst van de industrie: slimme én duurzame fabrieken 

Equans is partner in industrie 4.0-technologieën 

Dat nieuwe digitale technologieën een fabriek slimmer en duurzamer maken, daar weet Equans volgens senior applicatie-engineer Arnould Broersma alles van. “De capaciteit verhogen, productieprocessen en prestaties optimaliseren en verstoringen verlagen, het kan écht. Dankzij goed vooronderzoek en advies, op basis van de toekomst of groeidoelstellingen van een bedrijf, kunnen wij duurzame en optimaal presterende installaties ontwerpen, bouwen, installeren en onderhouden. De implementatie van innovatieve digitale oplossingen is daarbij vitaal.” 

“Op die manier helpen we bedrijven hun doelstellingen op alle vlakken te bereiken”, aldus Arnould Broersma. “Dankzij de implementatie van ons Smart Factory-platform en Loading Control System hebben we bovendien al bij diverse klanten in de industrie hun kosten verlaagd en de veiligheid verhoogd. Bij ForFarmers, de grootste mengvoederproducent van Nederland, zijn bijvoorbeeld met behulp van ons Smart Factory platform de capaciteit verhoogd, de prestaties geoptimaliseerd en verstoringen verlaagd.” 

“Naast het technologisch traject staat persoonlijk deskundig advies bij onze specialisten altijd voorop”, vertelt Broersma verder, “met focus op de specifieke behoeften van onze klanten. En met 29 vestigingen in Nederland zijn we altijd in de buurt. In de regio Noord hebben we bijvoorbeeld vestigingen op zeven locaties. Internationaal zijn we eveneens actief. Equans Nederland is onderdeel van de internationale Bouygues Group, die wereldwijd marktleider is in technische dienstverlening. 

Relevant en concurrerend 

Broersma legt uit dat Equans zijn klanten ondersteunt bij het versnellen van de huidige transities waarmee zij te maken hebben: de energie-, digitale en industriële transitie. “Om relevant en concurrerend te blijven, zullen bedrijven meer moeten investeren in slimme technologieën waardoor hun fabrieken sneller, efficiënter en grotendeels geautomatiseerd kunnen werken. Zij zullen mee moeten met de trend van industrie 4.0. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de inzet van Internet of Things (IoT), machine learning, cloud computing en Artificial Intelligence (AI). Een fabriek kan zo een steeds groter deel van de productieketen zelfstandig uitvoeren. Als Equans hebben wij al geïnvesteerd in nieuwe digitale technologieën. Die gecombineerd met onze jarenlange technologische voorkennis biedt grote voordelen aan de industrie.” 

Equans Smart Factory 

“Of je als industrieel bedrijf mee moet met de industrie 4.0-trend, is voor niemand meer een vraag”, vervolgt Broersma. “Maar hoe je dat aanpakt en dit het beste kunt doen, is vaak een heel ander verhaal. Daarbij bieden wij ondernemingen de helpende hand met deskundig advies en slimme, praktische softwareoplossingen. Eén daarvan is het al eerder genoemde Equans Smart Factory-platform (ESF). De basis van die oplossing voor het optimaliseren van batch- en continuprocessen hebben we in 2006 al ontwikkeld. Sindsdien heeft het zich volop bewezen in de praktijk en is het steeds verder doorontwikkeld waardoor het helemaal industrie 4.0-ready is. Wereldwijd vertrouwen meer dan 130 toonaangevende bedrijven voor hun productieoptimalisatie op het Smart Factory-platform. Dat platform is een geavanceerde, volledig geïntegreerde oplossing die aansluit bij de nieuwste industrie 4.0-standaarden. Het voldoet aan de internationale standaarden ISA-88 en ISA-95, die essentieel zijn voor efficiënte batchverwerking en integratie van productieautomatiseringssystemen. Wat dit concreet oplevert? Een flexibel en efficiënt productieproces, realtime inzicht en dus een verhoging van de prestaties, kostenbesparingen door minder afval en onderhoud en verduurzaming omdat er slimmer wordt omgegaan met energie.” 

Breed palet optimalisatietools 

Broersma geeft aan dat die net geschetste voordelen onder meer behaald kunnen worden door het brede palet aan optimalisatietools waarover ESF beschikt. Hij noemt daarbij zaken als een geïntegreerd Overall Equipment Effectiveness (OEE), een bottleneck-analysetool en een Business Intelligence-omgeving, die naadloos samenwerkt met Microsoft Power BI. “Of het nu gaat om een ERP-koppeling, tracking en tracing of inzicht geven in het proces: de Equans Smart Factory kan het allemaal aan. Van inname van grondstoffen, doseren, handmatig afwegen, mengen in batch en continuprocessen tot en met het verpakken van eindproducten. En dat allemaal in één platform. Ook dat is een heel groot voordeel”, aldus de applicatie-engineer. 

Equans Loading Control System 

“Voor ESF zijn ruim 25 aanvullende modules beschikbaar, die zich onder andere richten op aan het productieproces gekoppelde processen”, zegt Broersma. “Een goed voorbeeld daarvan is Equans Loading Control System (LCS). Met dit softwarepakket wordt het verladen van bulkgoederen geheel geautomatiseerd uitgevoerd. De chauffeur meldt zich aan op een pc bij de laadplek en vervolgens verloopt de verlading automatisch. Door alle ingebouwde veiligheidsmaatregelen is LCS ook heel geschikt voor het verladen van gevaarlijke stoffen. Zo controleert het systeem onder meer of de chauffeur alle benodigde papieren heeft, zoals een geldig ADR-certificaat in het geval van gevaarlijke stoffen. Is er iets niet in orde, dan wordt de verlading niet in gang gezet. Van de juiste beladingsgraad tot en met contaminatiegevaar, LCS houdt alles in de gaten. Het systeem heeft daardoor veel tevreden gebruikers.” 

Operational excellence 

Met ESF en LCS en andere slimme digitale fabrieksoplossingen helpt Equans bedrijven de stap te maken naar een industrie 4.0-operatie, aldus Broersma. “Of vervolgstappen te nemen op dat pad. Wij kunnen fabrikanten daarbij geheel ontzorgen en leveren innovatieve oplossingen, gestandaardiseerd en op maat, met daarbij 24/7 ondersteuning. Fabrikanten kunnen op ons rekenen bij het aangaan van de uitdagingen van de moderne maakindustrie en het bereiken van operational excellence en aanzienlijk versterken van hun concurrentiepositie.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!