Selecteer Pagina

teQ

door | 6 jun, 2024 | Bedrijveninfo

teQ levert maatwerk bij rotating equipment

De bedrijven teQ services en teQ tools zijn al lang actief in Noord-Nederland en zeker ook in de Eemshaven. Al sinds de oprichting is hun missie bedrijven te voorzien van de juiste mensen en de juiste tools. “De energiemarkt is beslist een paradepaard voor ons.”

Tekst: Mels Dees

In de Eemsdelta vonden we altijd al bedrijven die zich op de energiemarkt richtten, maar sinds het belang van offshore wind toenam, ontwikkelde Noordoost-Nederland zich snel tot een energiehub. Voor de ondernemingen teQ services en teQ tools, gevestigd in Hoogeveen, biedt deze sector een breed scala aan kansen, legt technical manager Arjen Hogenelst uit. “We zijn hier heel trots op een paar interessante projecten”, vertelt Hogenelst. Zo bracht de bouw van de LNG-terminal in de Eemshaven een bijzondere opdracht voor teQ. “We werkten als onderneming mee aan de plaatsing van bolders op de kade van haven in de Eemshaven, zodat daar de LNG-tankers daar konden afmeren.” 

Bij deze klus, die werd aangenomen in opdracht van aannemer BAM, werd de kennis die teQ services heeft op het gebied van torque en tensioning gevraagd. Hogenelst: “Aanvankelijk stonden er bolders op ongeveer vijf meter van de kaderand, en die moesten verplaatst worden naar vijftien meter van de kant.” 

LNG-tankers zijn met hun relatief geringe diepgang in combinatie met een lengte van meer dan 300 meter zeer windgevoelig. “De meerkabels moesten daarom wat vlakker komen te staan, dus was een grotere afstand naar de bolders nodig.” De BAM creëerde daartoe kuilen van acht meter diep, compleet met kooien die volgestort werden met beton. “Daar zetten wij de bolders vervolgens op vast.”

Stikstoffabriek 

Een ander actueel project dat een relatie heeft met de gasmarkt, behelst het uitvoeren van werk bij de nieuwe stikstoffabriek van Gasunie in Zuidbroek. Maar ook de opmars van offshore wind leidt tot opdrachten, geeft Hogenelst aan. “Zo werken we mee aan de bouw van de kabelfabriek van TKF, die stroomkabels maakt die onder meer nodig zijn voor de windparken op de Noordzee. Ook daarbij gaat het om torque en tensioning, voor de grote haspels en kabelwikkelmachines.”

Hoewel teQ services beslist ook mooie opdrachten uitvoert buiten de energiesector, ligt de oorsprong van het bedrijf wel in dat marktsegment. Eigenaar Henk van den Berg heeft een achtergrond in de energie, en startte met teQ services een onderneming die gespecialiseerd is in field services, en dan met name voor het onderhoud, service en revisie van rotating equipment.

Advies van groot belang

Naast teQ services startte Van den Berg ook de onderneming teQ tools. “Dat bedrijfsonderdeel richt zich op de verhuur van specialistische tools voor de industrie,” vertelt Hogenelst, die al sinds 2009 voor de onderneming werkt. “teQ tools verhuurt alles voor onderhoud aan rotating equipment. Van los gereedschap tot complete toolcontainers, eventueel voorzien van het eigen logo van de klant.” Die klanten kunnen de tools voor een dag, of juist voor maanden aan een stuk bij teQ tools huren.

Daarbij speelt advies aan de klant een belangrijke rol, weet Hogenelst, die zelf jarenlang in het veld werkte. “Net als bij teQ Services gaat het bij de verhuur door teQ tools ook om maatwerk. We zullen nooit zomaar wat verhuren op aanvraag, maar altijd contact leggen met de klant om te kijken wat haalbaar voor hen is, of ze niks vergeten zijn of dat ze wellicht meer vragen dan wat ze werkelijk nodig hebben.” 

In overleg met de klant wordt geanalyseerd wat de meest passende en haalbare oplossing voor de specifieke klus is. “Daar stemmen we dan onze dienstverlening op af. En gaandeweg het project houden we contact zodat we ook tussentijds nog wat kunnen aanpassen als dat nodig blijkt.” Zeker als het gaat om de verhuur van grote industriële tooling is het van belang de mogelijkheden en uitdagingen te kennen.

Advies op locatie

Het adviseren kan ook op locatie gebeuren, als de klant dat wil, inclusief installatie of demonstratie van de tools. En ook houdt het team van teQ tools in de gaten of het personeel van de klant dat met de equipment gaat werken er ook de juiste trainingen voor heeft gevolgd. “Voor sommige gereedschappen heb je een opleiding en certificaat nodig”, weet Hogenelst. “Neem bijvoorbeeld hydraulisch gereedschap, daarvoor moet je een cursus op het gebied van veiligheid gevolgd hebben.”

De onderneming doet overigens nog meer. Op de locatie in Hoogeveen heeft teQ een complete werkplaats ingericht voor verregaande revisies en reparaties. Bovendien vindt daar het beheer en onderhoud van eigen tools en die van derden plaats.

“Voor onze klanten is het de ideale oplossing,” sluit Hogenelst af. “Dit, omdat ze kunnen terugvallen op onze expertise en ze het specialistische, vaak dure, gereedschap niet zelf moeten aanschaffen, onderhouden, kalibreren en inspecteren.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!