Selecteer Pagina

Verwater Industrial Services

door | 2 jun, 2024 | Bedrijveninfo

‘Wij hebben een breed portfolio en beheersen veel disciplines’

Afspraak is afspraak bij Verwater Industrial Services 

“Wat kenmerkend is voor onze manier van werken? Veiligheid, vakkennis, kwaliteit en het altijd nakomen van afspraken”, zeggen Marcel Drok en Arjen Hoitzing van Verwater Industrial Services Noordoost. “En dat doen we niet sinds vandaag of gisteren, maar als Verwater Groep al meer dan honderd jaar.” Daarbij richt Verwater Industrial Services Noordoost zich met name op het ontwerpen, plaatsen en onderhouden van industriële elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. 

Tekst: Erik Stroosma

 De oorsprong van Verwater ligt in Rotterdam. 102 jaar geleden begon Hendricus Verwater daar een graafbedrijf dat meewerkte aan de aanleg van havens, dijken en woonwijken. Die onderneming ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een multidisciplinaire, wereldwijde aannemer voor industriële en petrochemische installaties, met als specialismen tankonderhoud en tankbouw. In 2015 kwamen daar, met de overname van onderdelen van Imtech Industrial Services, elektrotechniek, instrumentatie, automatisering, kleppenrevisie en panelenbouw bij. 

“Verwater Industrial Services Noordoost telt 150 medewerkers en heeft vestigingen in Emmen (hoofdkantoor), Groningen en Farmsum, waar we op Chemie Park Delfzijl zitten”, vertelt salesmanager Arjen Hoitzing. “80 tot 85 procent van de opdrachten die wij krijgen, kunnen we met onze eigen mensen uitvoeren. Voor het overige deel vullen we dat aan met vakbekwame partners waarmee we al jarenlang samenwerken en die zich de Verwater-manier-van-werken volledig hebben eigengemaakt. Omdat we veruit de meeste opdrachten vanuit eigen huis kunnen verzorgen – en voor het overige werken met geheel in de projecten geïntegreerde partners – hebben onze opdrachtgevers altijd maar met één aanspreekpunt te maken.” 

Ontwerp, installatie, onderhoud 

Verwater Industrial Services Noordoost heeft een breed portfolio en beheerst een groot aantal disciplines. “Als technisch dienstverlener voor industriële installaties hebben wij een compleet dienstenpakket”, zegt areamanager Marcel Drok. “Projectmanagement en -realisatie, industriële automatisering, engineering en industrieel onderhoud zijn de werkzaamheden die we verrichten. Daarbij kunnen wij alle stappen die daar bij komen kijken verzorgen; het advies, het ontwerp, de installatie en het onderhoud. Hoewel dat in golfbewegingen gaat, ligt de verhouding van wat wij doen gemiddeld op 60 procent projecten en 40 procent onderhoud. Wij zetten in op lange klantrelaties en omdat we (vrijwel) alles zelf kunnen uitvoeren, leiden projecten in de regel ook tot het langdurig uitvoeren van onderhoud. Het zwaartepunt van onze activiteiten ligt op engineering, elektrotechniek en instrumentatie (E&I) en werktuigbouwkundige installaties (WTB). Engineering is onderdeel van elk project. Vanuit de engineering nemen wij de klant mee in de uiteindelijke realisatie en het onderhoud. Cruciaal daarbij is het advies en de kennis van onze engineers op gebied van duurzaamheid en kostenefficiënt bouwen en de inbreng van hun specialistische kennis. Wij starten daarom al vroeg in het traject bij projecten om de effecten daarvan zo groot mogelijk te laten zijn. Daar waar wij specifieke proceskennis hebben, voeren we voor een aantal klanten ook het basic ontwerp uit.” 

“Op het gebied van E&I bieden we een totaalpakket, van basic tot detail engineering, van nieuwbouw tot renovatie en van optimalisatie tot onderhoud”, vertelt Drok verder. “Onze E&I-specialisten kunnen klanten begeleiden bij het ontwerp, het beheer – volgens NEN 1010 en NEN 3840 – en bij de modificatie van hun installaties.” 

WTB-specialist 

Binnen de Verwater Groep is Industrial Services Noordoost dé specialist in werktuigbouwkundige installaties (WTB). Hoitzing: “Daarover hebben we veel specialistische kennis en kunde en ervaring in huis. Vanuit onze vestigingen in Emmen en Farmsum bereiden we projecten op dat gebied voor en het onderhoud daaraan. Dat varieert van stops, revisie en modificatie tot aan het verhuizen of verplaatsen van machines en het opbouwen van volledige productielijnen. Voor verschillende klanten in de regio voeren we daarnaast leiding- en staalwerk uit met de materialen staal, roestvrijstaal en non-ferrometalen. In onze hallen worden diverse werkstukken geprefabed, om daarna voor nieuwbouw of onderhoud op locatie geïnstalleerd te worden. Dat doen we conform de ISO 3834-2:2006- en NEN-EN-ISO/ASME-normen.” 

Nieuwe testbank 

Als bedrijf bereik je de respectabele leeftijd van 102 alleen als je meegaat met de (technologische) ontwikkelingen en steeds opnieuw aanpast aan de tijd. Drok: “Dat doen we ook nu weer. Bijvoorbeeld als het gaat om automatisering en de energietransitie. Ook op die vlakken kunnen we de industrie volop van dienst zijn en voorzien van advies. Over de uitdagingen die daarbij komen kijken, denken we graag met onze klanten mee. Wanneer je over vernieuwen spreekt, wil ik graag onze testafdeling in Emmen onder de aandacht brengen. Die afdeling heeft vorig jaar een nieuwe testbank gekregen waar we met de modernste apparatuur veiligheden en appendages testen, reviseren en kalibreren.” 

Kunststofafdeling 

“Een andere nieuwe ontwikkeling is onze kunststofafdeling”, geeft Hoitzing aan. “Daarmee hebben we ruim een jaar geleden ons aanbod verder verbreed. We spelen daarmee in op de groeiende vraag vanuit de industrie naar onder meer kunststof tanks, baden en leidingen. Kunststof is net zo goed inzetbaar en vraagt normaal gesproken (veel) minder onderhoud en gaat (veel) langer mee dan staal. Daarom is daar een groeiende belangstelling voor. Al zijn er ook klanten die blijven zweren bij staal. We leveren zowel standaardproducten als maatwerk in kunststof, allemaal van de hoogste kwaliteit. Want zo werken wij. En dat geldt zowel voor de producten die wij aanbieden als de opdrachten die we uitvoeren. Die doen we veilig, in één keer goed en altijd conform de planning en binnen het budget.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!