Selecteer Pagina

TCC Training en TCC Onboarding

door | 1 jun, 2024 | Bedrijveninfo

Specialist in training en onboarding

Een van de grootste uitdagingen van de industrie in de Eemsdelta is het vinden van voldoende vakbekwame medewerkers. Het goede nieuws: er is een flinke vijver om in te vissen. Het mindere nieuws: de vissen gaan gepaard met haken en ogen.

Tekst: Kim de Booij

In de vijver zitten bijvoorbeeld buitenlandse vakmensen. De crux is, ze kennen vaak een taalbarrière, kunnen hun vakbekwaamheid moeilijk aantonen en hebben niet zelden een lager veiligheidsbesef dan dat we in Nederland gewend zijn. Je laat ze dus niet zomaar ‘los’ in je fabriek. 

Buitenlandse diploma’s en certificeringen

De diploma’s en certificeringen die de arbeidsmigranten met zich meebrengen, zijn vaak niet voldoende om vanuit te gaan. Peter Goedendorp, eigenaar en oprichter van TCC Training en TCC Onboarding, legt uit waarom: “De exameneisen in het buitenland wijken af van die in Nederland. Waar we hier de kwaliteit borgen met strenge richtlijnen voor opleidingen en examens, is dat in het buitenland vaak minder. Je zult dus op een andere manier moeten toetsen of iemand vakbekwaam is en voldoende veiligheidsbesef heeft.”

Onboardingprogramma

TCC heeft een onboardingprogramma ontwikkeld waarmee precies dat mogelijk is. “Het gaat om een mix van theorie- en praktijktoetsen. Ze zijn zo ingericht dat we snel kunnen zien of iemand voldoet aan het benodigde niveau. We hebben het onboardingprogramma bovendien doorvertaald in zeventien talen zodat nagenoeg iedereen het programma kan volgen. En we ontzorgen bedrijven in het hele onboardingproces, van uitleg over de specifieke regels van de fabriek tot het verstrekken van toegangspassen. Medewerkers kunnen direct bij aankomst aan de slag.”

Platform met vakvolwassen medewerkers

Hoewel TCC hiermee een prima oplossing biedt voor deze uitdaging, gaan ze graag nog verder. Goedendorp: “Je ziet dat turnaroundmedewerkers vaak als een karavaan van turnaround naar turnaround trekken. Bij iedere locatie wordt hun vakbekwaamheid en veiligheidsbesef opnieuw getest. Dat zou niet nodig moeten zijn. Daarom hebben we een platform ontwikkeld waarin de vaardigheden van al die mensen geregistreerd staan. We hebben inmiddels al een grote groep vakmensen in beeld.”

Gespecialiseerd in veiligheidstrainingen

“Dit is wat we met TCC Onboarding doen; daarin zijn we echt vooruitstrevend. En vooruitstrevend zijn we ook met TCC Training”, brengt Goedendorps collega Marlies Tump ter sprake. “Als gespecialiseerd trainingsbureau zijn we in heel Nederland actief in veiligheidstrainingen. Niet alleen de standaard BHV en VCA, maar zeker ook de verdiepende SOG- en SIR-trainingen. Sinds 2020 hebben we ook een vestiging in Zuidbroek. In het oude opleidingsinstituut van de brandweer hebben we de ideale locatie gevonden. Met een oppervlakte van ruim 5.500 m2 en de aanwezigheid van veel water, is het bijvoorbeeld dé plek voor veiligheidstrainingen met hoge druk.”

Veiligheid én efficiëntie

De trainingen richten zich niet alleen op veilig werken. Tump legt uit: “We trainen mensen in veiligheid, ook in expertises als drukvacuüm, adembescherming en chemisch reinigen. Maar wat we ook kunnen doen, is mensen bewust maken van besparingsmogelijkheden. Zo laten we zien hoe je bij hogedrukreiniging kunt besparen op water en energie door op de ideale breekdruk te werken. Dat is de ideale druk waarbij vuil breekt en loslaat van het te reinigen oppervlak. Reinig je nu bijvoorbeeld op 2.000 bar, maar blijkt de ideale breekdruk in jouw situatie op 1.700 bar te liggen, dan kun je dus al een flinke besparing realiseren. Als je de machines dan ook nog eens slim oplijnt en werkt met volautomatische apparatuur, wordt de winst nog groter.”

Hoge druk onderzoek

De locatie in Zuidbroek maakt ook andere activiteiten met hoge druk mogelijk. Tump: “We kunnen hier ook onderzoek doen voor fabrieken. Laatst hebben we bijvoorbeeld voor een asset owner onderzocht waar een bepaalde schade door ontstaan was. Was het een fout bij de reiniging met hoge druk of was een productiefout de boosdoener? Voor iedereen met vragen over hoge druk, staan we graag klaar.”

Maatwerk trainingen

Dat kenmerkt ook meteen TCC als organisatie, geeft Goedendorp aan: “We voldoen graag aan de specifieke behoeften van onze klanten. Daarom geven we ook met grote regelmaat trainingen op maat. Bedrijven hechten namelijk vaak meer belang aan een gerichte, fabriekspecifieke opleiding die naadloos aansluit op hun praktijk dan dat ze een landelijk aantoonbaar certificaat bezitten. Met onze maatwerktrainingen voldoen we aan die behoefte. Als resultaat geven we op deze trainingen een TCC-certificaat uit, wat inmiddels zeker ook een waarde heeft.” 

Altijd snel een training beschikbaar

TCC Training is landelijk actief en beschikt over een grote pool aan docenten. Daardoor kunnen deelnemers altijd op korte termijn terecht voor een training of (her)examen en komt annulering van trainingen door uitval van docenten eigenlijk niet voor.

Vakbekwaamheid aantoonbaar maken

Met zijn platform wil TCC vakbekwaamheid van medewerkers aantoonbaar maken. Via een app kunnen licentiehouders de werkzaamheden van medewerkers vastleggen. Na een X-aantal keren de werkzaamheden te hebben gedaan en te voldoen aan vastgestelde kerntaken, is een medewerker aantoonbaar vakvolwassen. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!