Selecteer Pagina

Vonk BV

door | 1 jun, 2024 | Bedrijveninfo

‘Investeren in kwaliteit betaalt zich altijd terug’

Wat begon met de verkoop van handlampen groeide uit tot een bedrijf met een breed portfolio. “Vonk BV biedt de klanten betrouwbaarheid op de lange termijn.”

Tekst: Mels Dees

De missie van de in de Hoeksche Waard gevestigde distributeur Vonk BV is kernachtig samen te vatten: “we leveren onverwoestbare producten en maatwerkopties die aansluiten op de eisen en wensen van de klant.” De boodschap van Mark Neeleman, sales en accountmanager bij Vonk is dat een investering in kwaliteit zich altijd terugbetaalt. “Niet alleen als het gaat om de kosten, maar ook als veiligheid en betrouwbaarheid in het geding zijn.”

De onderneming, die nu zes medewerkers in dienst heeft, startte in 1973. “Het begon met een handlamp, de Dynalite”, blikt Neeleman terug. “Dit is een professionele heavy duty handlantaarn voor 6 D-cellen, made in USA. Deze handlamp beschikte over een lichtstraal die voor zijn tijd uniek was.” Vonk BV leverde deze lamp aan verschillende overheidsdiensten, waaronder de politie, brandweerkorpsen en de douane.”

Complete containers

In 1989 kwam de huidige eigenaar, Ernst Vonk, in aanraking met producten van Pelican, een andere Amerikaanse fabrikant die nog niet in Europa actief was. “Ook zij produceren hand- en zaklampen en Vonk is die producten gaan importeren.” Naast lampen bleek Pelican ook stevige werkkoffers te produceren. “Ook die hebben we in ons portfolio opgenomen en op de markt gebracht.” Al snel reisden complete zeecontainers vol producten over de oceaan in opdracht van Vonk.

Aan die situatie kwam in zoverre een einde, toen Pelican besloot zich onder de naam ‘Peli’ in Europa te vestigen. Sindsdien is Vonk niet meer de Europese importeur, maar de distributeur van deze producten. “We hebben als distributeur een heel breed klantenportfolio”, legt Neeleman uit.

Ook levering aan OEM

Als distributeur levert Vonk aan wederverkopers. “Dat kunnen technische groothandels zijn die de producten verkopen zoals wij ze aan hen leveren. Maar we leveren zeker ook aan OEM’s, die onze producten als basis gebruiken om er zelf features aan toe te voegen.” Dat laatste speelt bij de koffers. “Daar kunnen zij het verschil maken door bijvoorbeeld accu’s in te bouwen of apparatuur, geheel naar de wensen van hun eindklant.”

Daarnaast levert Vonk direct aan eindgebruikers, waar gewenst met maatwerkinterieurs, inbouwwerk of bestickering. Dat resulteert erin dat professionals in het veld de inrichting van de koffer hebben die op hun werk, de werkomgeving en het te gebruiken gereedschap afgestemd is. 

Die interieurs zijn ook van een hoge kwaliteit met een veel langere levensduur dan het standaard plukschuim dat met sommige koffers meegeleverd wordt. “We zorgen echt voor een maatwerkinterieur.” Dat heeft volgens de accountmanager niet alleen een mooie en praktische uitstraling, maar biedt ook optimale bescherming aan de producten in de koffer.

Goed advies

Neeleman benadrukt dat het maatwerk niet naar een soort ‘à la carte’-model gaat, waarbij een klant uit een aantal opties kan kiezen. “Het ontwerp is echt volledig afgestemd op de wensen van de klant.” 

De kracht van de onderneming zit daarbij in het maken van de vertaalslag van het gebruik en de omgeving van de klant naar het juiste product en eventueel de juiste maatwerktoevoeging. Klanten hoeven zodoende niet op de hoogte te zijn van alle technische specificaties. Neeleman: “Zeker bij de zaklampen zijn dat er nogal wat. Wij maken de vertaalslag, aan de hand van vragen als: hoe ga je het gebruiken en zeker ook: waar ga je het gebruiken?” Als voorbeeld geeft Neeleman een klant die om een 1.000 lumen handlamp vraagt. “Als hij die wil gebruiken voor werk dichtbij, dan verblindt hij zichzelf. Dus adviseren we dan een andere lamp.”

Voor ATEX-omgevingen levert Vonk onder meer de productlijn RALS van Peli. Dat zijn grotere werklampen op forse accu’s. Ze koppelen een lange brandduur, van twaalf tot vijftien uur, met een constant vermogen. Neeleman: “Je hebt dan geen aggregaat nodig, wat bijvoorbeeld in ATEX-omgevingen belangrijk is. Ook geluid of stank is er met deze lampen niet dus kan men de modellen altijd inzetten.”

Levenslange garantie

De verwijzing naar accu’s en generatoren werpt de vraag op of klanten het onderwerp duurzaamheid vaak ter sprake brengen. “We merken beslist dat het bij bedrijven een steeds belangrijker item wordt.” Kijkend naar het portfolio stelt de accountmanager dat Vonk door de kwaliteit van de producten die verkocht worden al een belangrijke stap zet op het gebied van duurzaamheid. “Op de koffersets en zaklampen zit een levenslange garantie.” Dat geeft de klant twee zekerheden. “Ten eerste dat je het product niet bij een defect weg hoeft te gooien, maar dat het veelal te repareren is, ook als het product al op leeftijd is. 

Ten tweede weet men dat de producten een oerdegelijke betrouwbaarheid geven en letterlijk een leven lang mee kunnen gaan. Vandaar dat we zeggen: investeer in kwaliteit. Dat verdient zich terug in levensduur, in de portemonnee en in gebruiksgemak.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!