Selecteer Pagina

Bouwman Hydrauliek

door | 1 jun, 2024 | Bedrijveninfo

Hydraulisch maatwerk vereist vakmanschap

Unieke vakkennis, kwaliteit en maatwerkoplossingen vormen bij Bouwman Hydrauliek uit Delfzijl de fundamenten van hun succes. Bert Bouwman, de stuwende kracht achter het bedrijf, vertelt over de groei en expertise van zijn onderneming die in twee decennia is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler op de Europese markt in hydraulische cilinders.

Tekst: Jeanette van Swaal

Met een breed scala aan toepassingen – van bruggen en sluizen tot windmolens en maritieme equipment – benadrukt Bouwman het belang van maatwerk in hun productieproces. “Veel van ons werk is maritiem gerelateerd, inclusief offshore, bruggen en sluizen, schepen en uitrusting voor op zee”, zegt Bouwman, wijzend op hun specialisatie in cilinders voor onder meer kraanschepen en de baggerindustrie. “We leveren niet alleen aan de vervangingsmarkt maar ontwerpen ook transportsystemen voor windmolens op zee.”

Maatwerk als kerncompetentie

Een hydraulische cilinder is een mechanisch apparaat dat kracht overbrengt met behulp van vloeistofdruk, en is vaak cruciaal voor het functioneren van diverse industriële systemen. Hoewel Bouwman Hydrauliek standaardcilinders aanbiedt via hun catalogus, merkt het bedrijf dat er een aanzienlijk grotere vraag is naar op maat gemaakte, oftewel ‘custom build’ cilinders. Deze vraag komt voort uit de specifieke behoeften van verschillende industrieën en de unieke eisen van elke toepassing. Bouwman Hydrauliek is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van hydraulische cilinders die op maat gemaakt zijn voor de specifieke vereisten van hun klanten. Bouwman: “Maatwerkcilinders vormen vaak een vitaal onderdeel van machines. Hierbij zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en garantie van het grootste belang. Onze kwaliteitsstandaard is daarom hoog. Doordat we investeren in hoogwaardige materialen en geavanceerde machines en ontwerptechnieken zijn onze klanten verzekerd van een duurzame, veilige en betrouwbare oplossing. Om onze kwaliteit te waarborgen zijn we ISO9001-2015 gecertificeerd.”

Bert Bouwman

Werkwijze

Bouwman Hydrauliek biedt een complete oplossing voor haar klanten: van het ontwerp tot het eindproduct. “Zodra we een aanvraag ontvangen, beginnen we met een advies over de keuze van de juiste onderdelen”, legt Bouwman uit. “Onze ingenieurs werken de ontwerpen vervolgens uit in zowel 2D als 3D, gebaseerd op specifieke klantvereisten zoals toepassing, omgevingsfactoren, opstelling en verwachte levensduur.” Dit klantgerichte ontwerpproces zorgt ervoor dat de systemen betrouwbaar functioneren en ongeplande stilstanden vermijden. Na de ontwerpfase begint de assemblage, waarbij vooral in de maritieme industrie strenge veiligheidseisen gelden. “We voeren niet alleen tests uit, maar er vinden ook regelmatig keuringen door externe partijen plaats”, voegt Bouwman toe.

Voor cilinderrevisie is Bouwman ook de aangewezen expert. “Cilinders die hier aankomen worden eerst gedemonteerd om een inspectierapport op te stellen dat de schades vastlegt, waarna we overgaan tot de revisie van de cilinders.”

Preventief onderhoud

Daarnaast speelt preventief onderhoud een cruciale rol in het voorkomen van procesvertragingen. “Met de toename van elektronica worden installaties kwetsbaarder. Dit vereist een nieuwe benadering van onderhoud”, zegt Bouwman. Hierbij worden zowel visuele inspecties als olieanalyses uitgevoerd om klanten te adviseren over noodzakelijk onderhoud, wat de levensduur van cilinders verlengt en kosten bespaart. 

Kleinschaligheid en flexibiliteit

Ondanks de groei blijft Bouwman Hydrauliek een relatief klein bedrijf met 18 medewerkers, wat volgens Bouwman hun kracht is: “We hebben korte lijnen en kunnen snel schakelen, wat belangrijk is om adequaat op klantvragen te reageren.” Deze flexibiliteit wordt ondersteund door een team van experts, variërend van engineers tot monteurs en lassers, allen gespecialiseerd in hun vakgebied. 

Projecten

Bouwman Hydrauliek heeft meerdere indrukwekkende projecten op haar naam staan. Talrijke bruggen en sluizen door heel Europa zijn uitgerust met op maat gemaakte hydraulische cilinders van Bouwman. Daarnaast speelt het bedrijf een cruciale rol in de windmolenindustrie, onder meer met de productie van cilinders voor palengrijpers. “Dit zijn geen kleine projecten; we praten over palen van honderd meter die overboord worden gezet”, merkt Bouwman op. 

Unieke vakkennis

Mensen en vakkennis maken in deze specifieke branche nog steeds het verschil, hoe modern de werkmethoden van Bouwman Hydrauliek ook zijn. “Dit geldt voor de traditionele ambachtelijke kennis over lassen, monteren, assembleren en draaien en frezen. Net als kennis over de kwaliteit van de materialen.” Daarom blijft het bedrijf investeren in opleiding en kennisoverdracht. In samenwerking met 13 andere metaalbedrijven in Noord-Nederland en onderwijsinstelling Noorderpoort, wordt gewerkt aan het opzetten van een specifieke opleiding voor draaiers en frezers om technische talenten op te leiden, essentieel voor toekomstige groei van de metaalindustrie in het noorden.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!