Selecteer Pagina

Bredenoord

door | 1 jun, 2024 | Bedrijveninfo

Bredenoord levert 24/7 stroomzekerheid met mobiele energievoorziening 

“De meerwaarde voor de regio Eemsdelta en Noord-Nederland is ons rental depot op bedrijvenpark De Gouden Driehoek in Zuidbroek, Groningen”, vertelt Ton Verbeek, accountmanager rental voor Noord- en Oost-Nederland bij Bredenoord. Hij is net terug van een calamiteit bij een bedrijf waar hij met zijn team razendsnel acht mobiele energievoorzieningen heeft geplaatst. 

Tekst: Heleen van der Maas

Het familiebedrijf Bredenoord, met 87 jaar na oprichting nog steeds een Bredenoord aan het roer, is specialist in tijdelijke en mobiele energievoorzieningen. Wat begon met het opwekken van elektriciteit uit een houtverbrandingsoven, is nu de grootste leverancier van stroomzekerheid in Europa. De kracht van het familiebedrijf zit hem in het vermogen om proactief mee te bewegen met de veranderende energiemarkt. 

Netcongestie

“Wij hebben bijvoorbeeld al sinds 2012 battery packs in onze vloot”, vertelt Verbeek over hoe toekomstgericht Bredenoord schakelt op de veranderende vraag uit de markt. “Toen was de reden brandstofbesparing, nu zijn diezelfde battery packs doorontwikkeld tot een hybride opstelling voor bedrijven die te maken hebben met netcongestie.” Het vermogen van de Battery Boxes, de officiële naam van dit Bredenoord-product, varieert van 15 tot 600 kW. “Opladen is mogelijk met verschillende energiebronnen”, voegt Verbeek toe. “Dankzij de Battery Box zijn bedrijven in staat energie gecontroleerd op te nemen en af te geven waardoor netcongestie wordt voorkomen.”

Uitbreiding vermogen

De netcongestieproblematiek speelt nog niet zo zeer in de Eemsdelta, maar wel in Groningen en zeker in Friesland, weet Verbeek. “Bedrijven krijgen soms te horen dat ze tot 2025 of 2026 moeten wachten op een uitbreiding van hun netstroomvermogen. Wij kunnen dat tekort aan stroom met onze verschillende tijdelijke en mobiele energievoorzieningen heel snel en op maat aanvullen. Momenteel hebben we daar met bedrijven elke dag gesprekken over.”

Ton Verbeek

Innovatiedrang

Het is de innovatiedrang in het DNA van Bredenoord, die ervoor zorgt dat het familiebedrijf voorop blijft lopen in de markt van mobiele energievoorzieningen. Ook als het gaat om duurzame technologie die kan bijdragen aan de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Verbeek: “We zorgen ervoor dat nieuwe oplossingen in het klein al uitontwikkeld zijn, zodat afhankelijk van de marktvraag de innovatie kan uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van onze vloot. Zo werken we al lange tijd met alternatieve diesels, zoals de biodiesel HVO100. Daar hebben we sinds kort ook biogas aan toegevoegd. Ook zijn we bekend met methanol als brandstoftoepassing en hebben we alle kennis en technologie van waterstof in huis, waaronder een waterstofgenerator met brandstofcel. Voor mobiele toepassingen speelt waterstof vanwege de hogere kostprijs nu nog geen grote rol, maar wij zijn klaar voor een mogelijke toekomst waarin waterstof als duurzame brandstof bij mobiele en tijdelijke energievoorzieningen belangrijk wordt.” 

Gericht op de toekomst

De ideeën die Bredenoord uitwerkt komen vanuit het familiebedrijf zelf. “We proberen van alles uit. Daarnaast hebben we goed contact met de hogescholen in de regio. Studenten die zich bezig willen houden met de ontwikkeling van nieuwe duurzame toepassingen, krijgen de mogelijkheid om bij ons te pionieren of een project uit te werken. Belangrijke voorwaarde die we onszelf opleggen is dat de innovaties gericht moeten zijn op de toekomst, dus op hoe wij in de toekomst onze klanten stroomzekerheid kunnen garanderen.”

Live monitoring

Een belangrijke huidige ontwikkeling waar het familiebedrijf middenin zit is live monitoring van de rental producten die bij klanten staan opgesteld. Verbeek: “Door te volgen wat er gebeurt op locatie, kun je daar tussentijds op inspelen als je maar weet wat je doet. Dat leren we door te monitoren. Bovendien stelt monitoring ons in staat nog beter mee te denken met de klant. Als bijvoorbeeld blijkt dat onze mobiele energievoorziening een te groot vermogen levert voor wat er nodig is, kunnen we in overleg met de klant tussentijds afschalen en de kosten voor de klant omlaag brengen.”

24/7 persoonlijk contact

In de Eemsdelta en Noord-Nederland richt Bredenoord zich binnen de industriële sector op met name de grotere bedrijven, waarbij de kleinere bedrijven zeker niet worden vergeten. Daarnaast speelt het bedrijf een belangrijke rol in de stroomzekerheid van datacenters. Of het nu om een stroomstoring, netcongestie, een calamiteit of om een tijdelijke uitbreiding van vermogen gaat, Bredenoord levert, zoals het familiebedrijf het zelf zegt, ‘24/7 het juiste vermogen op de juiste plek op het juiste moment’. Verbeek: “Onze eigen mensen zijn 24/7 telefonisch bereikbaar zodat we heel snel ter plekke kunnen leveren als dat nodig mocht zijn, maar ook omdat we persoonlijk contact belangrijk vinden. We werken bewust niet met een callcenter.” 

Ontwikkeling Eemsdelta

De voorkeur voor persoonlijk contact is ook terug te vinden in de manier waarop de accountmanager zijn contacten onderhoudt en nieuwe contacten opdoet in de regio Eemsdelta en Noord-Nederland. Elke twee maanden is Verbeek te vinden op de bijeenkomst van bedrijvennetwerk Eemshaven.info, waar hij onlangs is bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen in de Eemsdelta. “Er zijn mooie ontwikkelingen aan de gang in de Eemshaven en bij Chemie Park in Farmsum. De regio zit duidelijk in de lift.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!