Selecteer Pagina

Nieuw onderzoeksproject rond cybersecurity

door | 31 jan, 2024 | op Europoort Kringen

Cybersecurity

Archieffoto: Havenbedrijf Rotterdam

In Rotterdam is een nieuw onderzoeksproject rond cybersecurity gestart. Dit moet duidelijk maken waar voor Rotterdamse havenbedrijven de kwetsbaarheden liggen en hoe die vallen te adresseren.

Rotterdam School of Management, FERM Rotterdam, kennisinstellingen en bedrijven uit de Rotterdamse maritieme sector hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De financiering voor dit project komt uit het TKI Dinalog, onderdeel van de Topsector Logistiek, onder het innovatieprogramma Cybersecurity4 NL.

Regelgeving cybersecurity

Aanleiding voor de start van dit project is nieuwe regelgeving over cybersecurity die dit jaar is ingevoerd. Als gevolg hiervan hebben bedrijven een zorgplicht om zelf risicoanalyses voor cybersecurity uit te voeren. Een van de punten waaraan aandacht kan worden besteed, zijn de risico’s en kwetsbaarheden die in de keten ontstaan.

‘Effectiever maken’

“Ketens in de maritieme sector zijn complex, niet hiërarchisch en bevatten bijzondere partijen die unieke rollen vervullen. Het identificeren van cyberkwetsbaarheden in de business-ecosystemen in de maritieme sector en de haven is dan ook van groot belang. Gedurende het project wordt er daarom een bredere groep organisaties in en rondom de haven betrokken. Dit onderzoek gaat ons helpen om onze aanpak te versterken en effectiever te maken”, verklaart directeur Evelien Bras van FERM Rotterdam. Prof. Albert Veenstra van Rotterdam School of Management vult aan: “De financiering uit het CS4NL programma geeft ons de unieke kans om de maritieme sector rondom Rotterdam te helpen cruciale stappen te zetten bij het ontwikkelen van hun cyberweerbaarheid.”

Zie ook: ‘Te weinig bedrijven lid van FERM’

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!