Selecteer Pagina

Havenbedrijf vraagt EU om beleid en stimulering

door | 28 mrt, 2024 | op Europoort Kringen

EU

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Martens Multimedia

Het Havenbedrijf Rotterdam roept de EU op de havens in Europa slim in te zetten voor de energietransitie. Het vraagt om stabiel beleid en forse stimulering van groene energie en een circulaire economie.

Veel industriële bedrijven in de Rotterdamse haven willen graag in het verduurzamen van de productie investeren, maar hebben nog geen definitieve investeringsbeslissing genomen. “Voor hen is het cruciaal dat het Europese investeringsklimaat voldoende zekerheden en perspectief biedt voor de toekomst”, stelt het Havenbedrijf Rotterdam. Naast het Europese emissiehandelssysteem ETS en het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is er volgens het havenbedrijf ‘een brede stimulerende Europese industriepolitiek’ nodig om bedrijvigheid te behouden.

Fondsen EU

Wil de energietransitie geen vertraging oplopen door bijvoorbeeld krapte op het elektriciteitsnet, dan is een ‘gebiedsgerichte versnellingsaanpak’ van de EU in industriële clusters noodzakelijk, aldus het havenbedrijf. Ook pleit het voor een snellere opbouw van hernieuwbare energieketens in Noordwest-Europa. Europese fondsen kunnen hieraan bijdragen. “Stel de uitvoering van de transitie nu centraal en gebruik de Europese havens slim om strategische autonomie veilig te stellen”, zegt Boudewijn Siemons, ceo van het Havenbedrijf Rotterdam.

Zie ook: Deltalinqs benadert informateurs

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!