Selecteer Pagina

Grootste batterij van Nederland in Dordrecht

door | 26 jun, 2024 | op Europoort Kringen

De Nederlandse batterijontwikkelaar Dispatch gaat de grootste batterij van Nederland in Dordrecht bouwen. Deze krijgt een capaciteit van 45 MW/90 MWh.

Om precies te zijn, wordt het het grootste stand-alone batterijopslagsysteem (battery energy storage system, BESS) van Nederland. Dispatch gaat dit bouwen op een 6.000 vierkante meter groot terrein in het havengebied van Dordrecht. De batterij bestaat uit 144 ‘fluence cubes’ en krijgt een capaciteit van 45 MW/90 MWh, wat gelijk staat aan het dagelijkse elektriciteitsverbruik van 21.500 huishoudens.

Aansturen batterij

Dispatch realiseert de batterij in samenwerking met het infrastructuurfonds EPICO2, Macquerie Capital en ABN AMRO.  Equans Nederland zal de engineering en constructie van de batterij op zich nemen. Het systeem wordt aangestuurd door Eneco, dat de batterij langjarig gaat inzetten voor het managen van verschillen in vraag en aanbod op de energiemarkten. Op deze manier verwacht het energiebedrijf de balans te handhaven zonder de lokale congestie te vergroten.

Verdere integratie

“Grootschalige energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie”, verklaart Eiso Vaandrager, medeoprichter van Dispatch. “Er is in Europa dringend behoefte aan het behoud van een evenwichtig energienetwerk en dit zal de komende jaren aanzienlijk toenemen met de verdere integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Het project in Nederland zal een positieve bijdrage leveren aan de netuitdagingen, maar de grootschalige uitrol van energieopslag in Nederland wordt nog steeds belemmerd door hoge netwerktarieven in vergelijking met onze buurlanden.”

Zie ook: Electrolyser op de Maasvlakte

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!