Selecteer Pagina

Castelein speciaal vertegenwoordiger grondstoffenstrategie

door | 28 mrt, 2024 | op Europoort Kringen

Grondstoffentransitie

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Allard Castelein, voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, is door minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aangesteld als speciaal vertegenwoordiger grondstoffenstrategie.

Zijn benoeming is 27 maart ingegaan. Castelein gaat zowel nationaal als internationaal aan de slag met duurzame winning, raffinage en circulariteit van kritieke grondstoffen. Deze zijn nodig voor onder meer batterijen, windmolens, halfgeleiders, waterstofproductie, zonnepanelen en ledverlichting. Het doel is om ‘ongewenste afhankelijkheden’ van andere landen te voorkomen en ‘bestaande risicovolle afhankelijkheden’ af te bouwen.

Boegbeeld

Castelein gaat in deze functie als boegbeeld voor de grondstoffenstrategie optreden richting het bedrijfsleven, de EU en andere landen. Ook zal hij internationale partnerschappen en samenwerkingen op het gebied van kritieke grondstoffen ondersteunen met landen buiten de EU.

Grondstoffenstrategie

“We zijn op het gebied van kritieke grondstoffen gestart de noodzakelijke samenwerking om ongewenste afhankelijkheid van niet-EU-landen aan te pakken én innovatie te stimuleren”, verklaart Adriaansens. “Nederland onderzoekt, met onze sterke logistieke positie, wat onze rol kan zijn. Denk aan bijvoorbeeld de verwerkende schakel in de raffinage zijn. Door bovendien in te zetten op innovatie van producten en circulariteit creëren we minder schaarse alternatieven en nieuwe economische waarde. Ik ben blij dat we nu een speciaal vertegenwoordiger gondstoffenstrategie hebben die deze ambities wil invullen.”

Zie ook: Castelein gehuldigd als Havenman van het Jaar

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste industrienieuws uit de Eemsdelta direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Gelukt, je bent ingeschreven. Veel leesplezier!